Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Ens embarquem a la XVII Piraguada amb la PDE, l'any en què el cabal està sota mínims de forma alarmant

Publicat el 19/06/2017 20:30

AldoverTortosaXerta

Hem viscut de primera mà la Piraguada PDE 2017 gràcies a la Plataforma en Defensa de l'Ebre, qui ens ha tractat de forma excepcional.


Durant, els aproximadament 13 km que hem estat bogant en un ambient lúdic però reivindicatiu, hem pogut observar la gran problemàtica del Riu Ebre i les ferides que ja el van marcant, a més de l'extenuant i magnífica tasca que realitza la plataforma per defensar-lo. Gent com: Lo Manolo Tomàs, Susanna Abella, Joan Antoni Panisello, Mireia Palos, Matilde Font...


I hem quedat alarmats pel que l'organització i totes aquestes veus porten cridant 17 anys amb aquest acte popular, i totes les mobilitzacions: Un Riu Ebre ple d'algues, amb regust salat i un cabal tan baix que a voltes hem clavat rems al llit del riu. Tan és així, que ha estat el primer any que l'IDESCAT ha desaconsellat l'ús d'embarcació de motor per risc d'encallar.


L'objectiu de la piraguada és poder conscienciar, de forma lúdica, sobre la gran minva que està experimentat L'Ebre. En especial en el seu cabal, en molts moments els rems han encallat a les pedres del llit del riu impedint-nos bogar. Un fet ALARMANT que hem viscut i pogut comentar amb els participants, i que ha preocupat molt “Veiem el fons del riu sovint” un fet que no ha passat desapercebut per a ningú.


Les veus que més hem sentit durant la piraguada i en arribar al Pont de Tortosa han estat "Lo Riu és vida, no al Transvasament" i "Més aigua, més sediments". Per culminar ha estat el moment de reivindicar la Campanya dels Sediments, amb un acte simbòlic retornant sediments del Poblenou amb cabassos al riu. La Campanya pels Sediments lluita per la protecció dels llims naturals que contribueixen al manteniment de la geografia fluvial: "Més aigua, més sediments".


Mireia Palos i Manolo Tomàs, coordinadora de la Piraguada i portaveu Tomàs de la plataforma (ambos membres de la PDE), han dedicat unes paraules als mitjans. El proper 25 de juny un grup de la PDE assistirà a Saragossa contra el projecte del pantà de Biscarrués (Osca). “El pla hidrològic de l’Ebre està denunciat al Tribunal Suprem i a la Comissió Europea i entenem que s’ha de revisar. Hauria d’haver una moratòria de totes les obres de regadius i tot el que tingui a veure amb detraccions o modificacions dels cabals dels rius”, diu Tomàs. La lluita no s’atura.


 


El transcurs de la piraguda, tota una experiència


Hem sortit de Xerta - Baix Ebre- vora les 9:40 del matí, amb una temperatura que devia voltar els 27 graus ja de bon matí. Un centenar de persones ens hem aplegat a la vora del Riu per gaudir d’una jornada lúdica , reivindicativa i de conscienciació. Per aquest motiu, al Més Ebre ens hem volgut posar les armilles salvavides i bogar riu avall amb famílies de tots els oficis i diferents procedències, però units per una lluita comú, amb un llegat beneficiós per a tots.


El riu era tranquil, massa. De seguida hem pogut confirmar el que ens havien avisat, el cabal està en un nivell molt baix. La repercussió més notòria dels actes que es produeixen riu amunt. Com deia Manolo Tomás: “La lluita pels sediments té un impediment: els embassaments que els retenen riu amunt”.


En arribar a Aldover, hem parat per agafar forces amb un esmorzar de carn a la brasa, i hem passat una estona amb tots els piragüistes i defensors que s’han apropat en cotxe a la zona. La PDE ha realitzat un parlament sobre l’acte, el Cogulló de Sallent de Llobregat i s’ha realitzat un acte en suport a la problemàtica. La Matilde Font ha sigut la primera en parlar, i en un moment molt emotiu ha demanat la paraula el Dr. Salvador Tarragó i Cid, arquitecte i urbanista català, a més de reconegut professor de la Universitat Politècnica de Catalunya - UPC i expert en temes hidrogràfics així com beneficis fluvials. Qui s’ha dirigit a tots nosaltres en un moment únic, espontani i ple d’emocions per recordar-nos “El privilegi de ser fills del Riu”. Tot seguit la Susanna Abella ha conclòs el parlament amb agraïments a tots els participants i hem continuat, cap a les piragües i riu avall a Tortosa.


A Tortosa hem viscut el moment més reivindicatiu, retornant a l'Ebre els sediments que li estan minvant despullant Lo nostre Delta de l'Ebre de forma flagrant, com acte simbòlic amb arena de Poblenou.


I ens hem emocionat amb tota la pinya, unió i l'ambient generat entre tots els que hi hem participat. Vora un centenar de persones sobre les nostres piragües (famílies de totes les edats), unides pel riu i la lluita, reivindicant LO NOSTRE!


FOTOS: Tots els drets reservats Elisabeth Alterats. Diari Més Ebre Imatge que hem vist sovint des de la piragua, els còdols del riu i algues, per culpa del baix cabal. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.