Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Museu de la Ràpita recull roba i fotografies sobre la indumentària del segle XX

Publicat el 15/12/2016 13:53

AlcanarUlldecona

Les regidories de Cultura i Identitat de l’Ajuntament de la Ràpita, conjuntament amb el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, han programat per a inicis del 2017 l’exposició ‘El vestit tradicional al Montsià’, que farà un recorregut per la indumentària i els complements, tan masculins com femenins, d’inicis del segle XX. Per tal de nodrir la mostra, fan una crida a la col·laboració ciutadana, instant el veïnat de la población a aportar ja sigui roba o bé fotografies antigues on es vegi com anava vestida la gent de La Ràpita durant el primer quart del segle passat.

Alguns exemplers de la roba que se sol·licita són faldetes, davantals, gipons, jupetins, toques, mantons, mocadors de cap, calçotets de junquet, calçotets de vieta, saragüells, antipares, espardenyes, xambres, barrets, faixes i ventalls, entre altres.

La recerca prèvia a partir de les imatges observades en diverses publicacions ha permés ja identificar alguns trets característics de la indumentària que feien servir els pagesos o bé els mariners a la Ràpita, tant l’específica per a treballar com per a mudar. Així, s’ha detectat per exemple que similituds entre els mantons de La Ràpita, Alcanar i Ulldecona, també que les dones marineres possiblement van abandonar la vestimenta tradicional més aviat que les pageses, diferències entre les espardenyes dels mariners i dels pagesos, i altres detalls que permeten identificar l’ofici o el gremi de l’usuari.

La roba i les fotografies s’han de dur al Museu de la Mar de l’Ebre en horari d’obertura, de dimecres a diumenge d’11 a 14 hores i de 16 a 19 hores, al llarg del mes de desembre i fins al 22 de gener. Les fotografies s’escanejaran i es tornaran al cap de pocs dies i la roba, en acabar la mostra.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.