Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La MADE reuneix les empreses productores d’energia de la seva zona amb representants de la Generalitat

La passada setmana els alcaldes de la la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE) van acompanyar diversos representants de les vuit empreses productores d’energia que hi ha a la zona MADE a una reunió de treball a Barcelona amb les directores generals de l’ICAEN, Maite Masià, i de Polítiques Ambientals, Marta Subirà.

Segons ha explicat el president de MADE, Jordi Jardí, “entre altres objectius, la MADE va nàixer per fer d’interlocutor entre les empreses i les administracions”. Segons Jardí, aquesta reunió de treball “és una mostra més de la condició de lobby que fa la MADE en favor dels municipis que la integren”.
Entre altres temes, durant la reunió de treball s’ha analitzat l’aposta per les energies renovables inclosa al Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 i els avantages que comporten les denominades lleis òmnibus a l’hora d’obtenir autoritzacions administratives i evitar duplicitats i redundàncies.
El director de MADE, Joan Sabanza, ha explicat que “les empreses també han manifestat la seva preocupació per la paralització de primes a les noves instal•lacions d’energies renovables que limiten el creixement d’un sector com l’eòlic tant important a la zona MADE”. Sabanza també ha fet referència a “la necessitat d’agilitzar tramitacions” i “al pla d’expansió de les infraestructures que han de garantir l’evacuació elèctrica a la xarxa i l’arribada de l’energia als polígons industrials de la zona”.
Per la seva part, els representants de la Generalitat han assenyalat la MADE com a primera experiència al país d’alcaldes que afavoreixen projectes d’especialització energètica, i han destacat la capacitat de convocatòria de MADE, així com la seva condició d’interlocutor entre les empreses i les administracions.

La MADE té com a objectiu principal aconseguir una evolució en el panorama que ha dominat les decisions polítiques a l’entorn de l’energia, sector en el qual al món local se li ha fet jugar un rol passiu. Per a aquesta finalitat, establirà relacions permanents amb la Generalitat de Catalunya, el Govern central i el món empresarial per tal de defensar els interessos dels seus municipis. D’aquesta manera, l’associació vol esdevenir un punt de referència no només a nivell català sinó estatal a nivell de producció, recerca i desenvolupament de noves tecnologies en relació a l’energia. També ho vol ser a l’hora de captar empreses grans consumidores d’energia, per tal que la riquesa que es crea a l’àrea MADE també es quedi a la zona.
Cal recordar que als termes municipals d’Ascó, la Fatarella, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vilalba dels Arcs es produeix l’equivalent al 70% de l’energia elèctrica que s’ha consumit a Catalunya en el darrer any, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, que sumen 3.146,8 Mw de potència instal•lada), una planta de cicle combinat (La Plana del Vent, 823,3 Mw), tres centrals eòliques (dues a Vilalba dels Arcs, amb 75 Mw, i una a la Fatarella, amb 45Mw), una central hidràulica (a Riba-roja d’Ebre, amb 232 Mw de potència instal•lada) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova (1,5 Mw) i Vilalba dels Arcs (1,5 Mw). A més a més en aquests municipis hi ha prevista la instal•lació de 390 Mw eòlics i de 8,3 Mw fotovoltaics en un futur immediat.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari