Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La Delegació de Salut de les Terres de l’Ebre inicia el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte al Baix Ebre

Aquest Programa té per objectius principals reduir la incidència dels càncers de còlon i recte, que actualment és de gairebé 700 nous casos cada any en el conjunt de la demarcació de Tarragona i reduir-ne la seva mortalitat, que és de més de 200 defuncions anuals.

La implantació del Programa a tot el Baix Ebre es realitzarà en dos anys. En una primera fase es convidarà a la població diana de l’Àrea Bàsica de Salut Tortosa est, on s’inclouen també Bítem, Campredó i Tivenys amb un total de 5.350 persones compreses entre els 50 i el 69 anys.

La segona fase comprendrà les àrees de Tortosa oest (Tortosa, Roquetes, Xerta, Raval de Crist, Jesús Paüls, Benifallet, Aldover, Mas de Barberans, Alfara de Carles i els Reguers), Deltebre l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Aldea, Camarles, l’Ampolla i els Ligallos. Un cop implantat tot el programa, s’hauran convidat a participar-hi 17.950 persones del Baix Ebre.

Durant els darrers mesos, diversos professionals han estat treballant per dissenyar, planificar i fer tots els preparatius per tal de poder iniciar el programa de forma efectiva. Ara, amb l’enviament de les primeres cartes, s’engega tot el procés per tal de que en un termini de dos anys puguin participar tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys de la comarca.

Un test que es fa a casa

La prova utilitzada és el test de sang oculta en femta immunològic que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. Aquesta prova és un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el laboratori detecti que el test és positiu es realitzarà una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de forma ràpida. D’aquesta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una alta probabilitat de curació. Cal saber que en la majoria dels casos en que el test de sang oculta en femta surt positiu no es tracta d’un càncer ja que hi ha altres causes que sagnen amb la femta.Totes les persones residents a la comarca del Baix Ebre rebran en primer lloc una carta de presentació i al cap d’uns dies una segona carta, aquesta ja d’invitació al Programa. Les persones que desitgin participar hauran d’anar al Centre d’Atenció Primària (CAP) que se’ls indiqui a la carta per tal de buscar el “kit” per recollir la femta i tornar-lo al CAP. Les anàlisis es realitzaran al Laboratori de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. En cas de resultat positiu la persona serà citada a la consulta d’infermeria de cribratge per avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En funció del resultat d’aquesta, es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d’un càncer, serà el seu tractament immediat.El 2011 la Regió Sanitària Terres de l’Ebre va decidir endegar l’aplicació d’aquest Programa a la comarca del Baix Ebre com a primer pas per anar estenent aquest tipus de prevenció al conjunt de les Terres de l’Ebre. El Programa forma part del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de Catalunya que actualment s’està aplicant en algunes zones concretes del territori català. La Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), que des de l’any 1998 és qui porta la coordinació del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama Tarragona-Terres de l'Ebre, és l’encarregada de coordinar també aquest nou programa que ara s’inicia en una de les comarques tarragonines. En aquest Programa hi tenen un paper fonamental l’Atenció Primària de Salut i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Paral•lelament, la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre informarà a les seves delegacions de l’existència i posada en funcionament del Programa i promourà la seva participació.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari