Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Es celebra un acte de commemoració a les víctimes republicanes ebrenques de la Guerra Civil al cementiri de Tarragona

Publicat el 17/06/2024 10:23

L’acte acte ha comptat amb l’assistència d’unes 250 persones i s’ha portat a terme al cementiri de Tarragona, amb la presencia de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, així com altres autoritats de Tarragona i de diverses poblacions de les comarques ebrenques, i d’un nombrós públic que s’ha unit a aquest homenatge.


Ha estat un acte emotiu de reivindicació i de respecte a les víctimes republicanes ebrenques afusellades o mortes per malaltia a l’antiga presó de Pilats de Tarragona, durant i després de la guerra, i enterrades al cementiri tarragoní, en fosa comú i sense una indicació que assenyali la ubicació exacta de l’enterrament.


Alguns dels familiars assistents a l’acte era el primer cop que visitaven el cementiri de Tarragona, on reposen les restes dels seus parents.


L’acte que ha recordat les 233 víctimes ebrenques que van morir a Tarragona entre els anys 1939 i 1943, un cop finalitzada la guerra i en plena repressió franquista, ha constat de dues parts.


En la primera s’ha fet una visita guiada a càrrec del doctor en historia de la URV, Francesc Xavier Tolosana, el qual ha anat explicant, tot fent un recorregut per les distintes i laberíntiques illes del cementiri de Tarragona, els espais en els quals hi ha enterraments i el treball de dignificació que s’ha portat a terme perquè la memòria dels fets esdevinguts no s’oblidi i no desaparegui. Per això s’han instal·lat en diversos punts del cementiri, unes plaques explicatives que narren la historia de l’espai, el treball de dignificació que s’hi ha portat a terme per part del Memorial Democràtic i que assenyalen “Les fosses de la repressió”.


Posteriorment s’ha iniciat l’acte institucional d’homenatge, en el qual, d’una forma molt emotiva, han pres la paraula davant els assistents, els familiars de dues persones que van ser afusellades en aquests anys, i que han donat testimoni exemplificador del que va passar als seus avis, compartint així una historia familiar que durant diverses dècades va estar omesa i amagada per por a la repressió i la represàlia.


Finalment, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha pres la paraula. En declaracions en exclusiva per al Diari Més Ebre, la consellera ha comentat: “Avui hem vingut al cementiri de Tarragona per retre homenatge a totes les persones que van morir o bé afusellades o bé per malaltia a les presons franquistes de les Terres de l’Ebre, i que es van trobar en aquesta situació. Són molt important aquests actes d’homenatge, reconeixement i dignificació de la seva memòria. Són importants per a les famílies, per les seves persones properes, els descendents, però també per a la ciutadania en general, sobretot per a les generacions més joves, perquè coneguin el que va passar i que aquest coneixement faci que no es tornin a repetir fets com aquells. Per tant, considerem que aquest treball de memòria democràtica és molt important per la reparació individual, però també col·lectiva, i per al coneixement dels més joves”.


L'acte ha finalitzat amb una ofrena floral a l’espai de memòria, davant la fosa comuna on hi ha restes de persones represaliades, en el grup escultòric “Dignitat”, en la qual, els familiars de les víctimes han pogut depositar clavells i rams de flors al costat de l’escultura al·legòrica de les víctimes republicanes. Mentre, s’han llegit els noms de les 233 persones que s’homenatjava en aquest acte, i també les seves poblacions ebrenques d’origen.


Aquest ha estat el primer dels homenatges que vindran, a les víctimes ebrenques, celebrat al cementiri de Tarragona.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari