Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Els Bombers donen per controlat l'incendi del coll de l'Alba de Tortosa

Publicat el 29/05/2024 10:46

GarciaTortosa

El foc ha afectat 87,6 hectàrees, 60,16 de les quals dins del PEIN serra de Cardó-Boix.
Els Bombers han donat per controlat l'incendi del coll de l'Alba de Tortosa a les onze de la nit d'aquest dimarts. Les flames s'han iniciat cap a un quart d'onze del matí al barranc del Racó de l'Ermita a la serra de Cardó-Boix i han afectat 87,6 hectàrees en un perímetre de 5,5 quilòmetres, 60,16 de les quals dins del PEIN serra de Cardó-Boix. Ha calgut evacuar 6 persones de dues masies i els treballadors de la central eòlica propera, que ha aturat l'activitat. L'operatiu ha arribat a ser de 60 dotacions, 4 de les quals aèries, i durant la nit en romandran a la zona una dotzena vigilant i apagant punts calents. Els Bombers esperen poder donar el foc per extingit després de l'episodi de vent Mestral previst per al dijous.(S'afegeix la fase de control de l'incendi)


Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que l'incendi hauria començat per la crema de restes vegetals en una finca propera que s'està desermant, en una zona d'antics conreus a la qual s'arriba des del polígon Catalunya Sud. Els bombers però han trobat problemes per accedir des d'allí en un primer moment amb vehicles pesants. Això ha obligat a treballar des de la part superior i no des de sota, com resultaria òptim, segons ha explicat el cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito. També, ha condicionat l'operatiu en un primer moment la necessitat de destinar efectius a evacuar les persones d'una zona "on no havien d'estar".


Les flames han cremat el fons del barranc del Racó de l'Ermità. Un cop l'ha creuat s'ha propagat molt ràpidament. S'ha format un pirocúmul que ha provocat dues acceleracions de l’incendi així com una gran fumera visible des de diferents punts de les Terres de l'Ebre. A partir de migdia, el vent de marinada ha empès el foc cap al nord i l'oest que. Cap al vespre es podria reforçar el mestral.


El fet d'haver de de realitzar les tasques d’extinció des del cim de la carena, on hi ha un parc eòlic, ha obligat a treballar amb foc tècnic per redirigir l'incendi i evitar-ne l'expansió, alhora que també permet treballar sense haver de fer servir aigua. A dalt del flanc esquerre hi havia conreus que també han ajudat a ancorar l'incendi. S'ha atacat especialment el flanc dret per evitar que s'obrís excessivament i saltés la pista de la central eòlica. Els camins i pistes, oberts, han facilitat d'accés dels equips d'extinció, segons ha destacat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Salvadó.


"Evidències d'activitat humana"


Els Agents Rurals, que s'han fet càrrec de la investigació de les causes del foc, han trobat a la zona d'inici "evidències d'una possible activitat humana". Concretament, ha apuntat el cap d'àrea regional del cos a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, treballen amb la hipòtesi que l'incendi s'hauria originat per la crema de branques d'olivera d'una finca erma que s'estava posant en activitat.


"El dia permetia fer-les però les mesures de precaució obligatòries no les han complert. Això, segurament, ha estat la causa", ha apuntat Garcia, tot recordant la necessitat i obligació d'aplicar-les estrictament per evitar aquest tipus d'episodis i incórrer en possibles responsabilitats administratives i judicials. Els Agents Rurals, en aquest sentit, admeten que el titular de l'activitat hauria comunicat i tindria permís per fer aquesta crema, i que la investigació es pot acabar centrant en el possible incompliment de les condicions.


Un foc d'alerta


L'inspector Ricard Expósito ha explicat que l'incendi "no ha estat gran" des del punt de vista de la superfície, però "dona la idea de com tenim la vegetació en bona part de les Terres de l'Ebre". A parer del comandament de Bombers, "és un avançament del que podem tenir a l'estiu si les precipitacions no ens visiten més sovint abans no comenci la campanya, que comença a finals d'aquesta setmana".


Els analistes del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) també consideren que l'incendi ha provat que el comportament del foc al sud del país és "explosiu" tot i una primavera suau. La sequera acumulada provoca que la flama consumeixi la vegetació amb molta rapidesa. Amb només 20 hectàrees cremades l'incendi ha creat un del pirocúmul, propi d'incendis molt més extensos i de molt alta intensitat.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari