Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

L’IDECE inicia la campanya de navegació al riu Ebre

Publicat el 26/03/2024 14:52

AmpostaFlixXerta

La temporada s’allargarà fins al 31 d’octubre i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) espera superar els 37.900 usuaris de la campanya del 2023.


L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) obre aquest dijous, 28 de març, una nova campanya de navegabilitat al riu Ebre, que s’allargarà fins al pròxim 31 d’octubre.


Tot i que la navegació amb rem es pot gaudir gairebé tot l’any, coincidint amb el període de Pasqua es posen en funcionament els serveis de manteniment de la via navegable del riu Ebre entre Ascó i Amposta, que inclouen la vigilància, l’ajuda a la navegació, la senyalització del canal navegable i el manteniment dels embarcadors de l’IDECE.


L’IDECE espera enguany superar les xifres de la campanya del 2023, amb 37.900 usuaris i 8.854 embarcacions, de les quals 8.182 van ser piragües. La directora de l’IDECE, Norma Pujol Farré, assegura que l’objectiu és que “com més gent millor –tant gent de les Terres de l’Ebre com turistes– gaudeixi del riu amb bones condicions i amb seguretat, navegant amb caiac, llagut, pontona o qualsevol altra embarcació”. “Volem que coneguin i gaudeixin dels nostres paisatges, del preciós entorn natural i que descobreixin tot allò que l’envolta, des de dins del riu”, valora la directora de l’IDECE.


L’IDECE encarrega del control, vigilància, seguretat i manteniment del canal de navegació, adequadament senyalitzat i delimitat amb 246 boies, repartides en tot el tram. Les persones usuàries també poden fer ús dels 19 embarcadors existents condicionats. Durant la campanya de navegació s’executen tasques de neteja de macròfits i de les boies de manera regular de tota la zona navegable i de les ribes del riu, per la navegació en general però també per a la celebració de competicions amb pontona, llagut català o banc mòbil. També es planifica el suport logístic als diferents esdeveniments que es duen a terme al riu i que així ho sol·licitin.


Per fer aquestes tasques de control, vigilància, manteniment i suport a activitats del riu, la flota d’embarcacions destinades està formada per dues segadores, de 14 metres i 5,5 metres d’eslora cadascuna; dos remolcadors de 9 metres d’eslora i 250CV cadascun; un gànguil de càrrega de 12 metres d’eslora; dos pontones i sis embarcacions a motor. Com a novetat d’enguany, l’IDECE compta amb una embarcació específica per poder realitzar tasques de neteja (macròfits) i altres treballs en zones amb poc calat i d’accés complex.


L’inici de temporada ve marcat pels desembassaments puntuals dels pantans de Mequinensa, Riba-Roja d’Ebre i Flix, que podrien generar episodis de cabals elevats al tram final del riu Ebre, amb possibles afeccions a la navegació. Per això, des de l’IDECE demanen estar atents als comunicats i recomanacions de les autoritats competents.


Esta temporada també es mantenen algunes mesures per a les embarcacions que naveguen per l’Ebre per tal d’evitar la propagació de plagues, com la del caragol maçana i la del musclo zebra.


Això comporta determinats controls que s’han de dur a terme tant abans de posar l’embarcació al riu com després de treure-la. L’IDECE posa a l’abast un servei gratuït, indispensable per navegar, mitjançant el telèfon 672 102 097.


Enguany, però, es demorarà el servei de pas d’embarcacions per la resclosa a l’assut de Xerta per les obres a l’avantcanal que està realitzant la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre. Es preveuen finalitzar a final d’abril i a partir de llavors la resclosa estarà oberta cada dia des de les deu del matí fins a les set de la tarda.


L’IDECE també recorda que disposa d’un Centre de Control per a sol·licitar informació o per a comunicar qualsevol incidència, mitjançant el telèfon 600 000 711. Per a consultar més informació relacionada amb la navegació al riu Ebre es disposa del web ebrenavegable.com.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari