Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Servei d’Intervenció Especialitzada en Violències Masclistes de les Terres de l’Ebre ha atès 559 dones i els seus fills i filles aquest 2023

Publicat el 25/11/2023 15:31

AmpostaGarciaTortosa

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada es consoliden com a servei de referència en l’atenció integral a les dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles.


Des de principi d’any el nombre de dones assassinades per violència masclista a Catalunya és de 14, 13 en l’àmbit de la parella i una en l’àmbit familiar. El nombre de fills i filles que han quedat orfes per la violència masclista és de 8. Només en els mesos de març i abril no hi ha hagut cap feminicidi a Catalunya. Al febrer i el juny n’hi ha hagut 2 i al juliol i setembre s’han assassinat 3 dones. A les Terres de l’Ebre, el passat mes de març es va haver de lamentar la mort d’una jove a Garcia.


El 53,8% de les dones assassinades per violència masclista en l’àmbit de la parella tenien entre 31 i 40 anys, seguit de la franja d’edat de 41 a 50 anys i la de 71 a 80 anys, ambdues de 15,4%.


Des que es van començar a recollir dades oficials l'any 2012, hi ha hagut 127 feminicidis a Catalunya i 92 filles i fills han quedat orfes per la violència en la darrera dècada. Això, tenint en compte que a Catalunya, fins al 2018, només es comptabilitzaven els feminicidis comesos en l’àmbit de la parella.


Erradicar les violències masclistes és una qüestió de país. Per aquest motiu, el Departament d’Igualtat i Feminismes fa una crida a sumar esforços des de tots els àmbits de la societat per acabar amb les violències masclistes i deixar a zero el recompte de feminicidis i del conjunt de violències masclistes.


Els SIE atenen 12.263 casos el 2023


Els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) han acompanyat en la seva recuperació 12.263 casos de violència masclista, a data 31 d’octubre. En concret s’han atès 10.190 dones,1.597 filles i fills d’aquestes dones i 476 adolescents d’entre 16 i 18 anys. Pel que fa a l’atenció a les violències sexuals, els SIE han atès 582 casos, 93 dels quals eren dones adolescents. Els Serveis d’Intervenció Especialitzada són un dels serveis públics de la xarxa d’atenció a les violències masclistes del departament d’Igualtat i Feminismes que ofereixen atenció, recuperació integral i reparació a les dones i filles i fills afectades per la violència masclista, a més de participar i col·laborar en iniciatives comunitàries de prevenció i sensibilització de les violències envers les dones.


A les Terres de l’Ebre, el SIE, situat a Amposta, ha atès fins el 31 d’octubre 559 casos, acompanyant 483 dones, 69 fills i filles i 7 adolescents. El total d’atencions del 2022 va ser de 540: 453 dones, 78 fills i filles i 9 adolescents.


Els Serveis d’Intervenció Especialitzada fonamenten part de la seva atenció també mitjançant intervencions grupals. A 31 d’octubre de 2023 s’han dut a terme un total de 592 sessions amb una mitjana de 8 participants per sessió.


Actualment, hi ha 17 SIE repartits arreu de Catalunya i aquest any el Departament els ha reforçat ampliant-ne els equips professionals. A més, s’han incorporat traductors que permeten una major proximitat i una atenció sense barreres idiomàtiques, augmentant i garantint l’atenció a més dones migrades sense coneixement de l’idioma. Durant el 2024, s’obriran 7 nous SIE a les poblacions de Vic, Blanes, Palamós, Tàrrega, Reus, Tortosa i l’Hospitalet de Llobregat fet que suposarà triplicar el número de SIE en quatre anys i que permetrà garantir la màxima equitat territorial i que els serveis s’acostin a totes les dones del país.


Augmenten un 15% les trucades al 900 900 120


El telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista del Departament d’Igualtat i Feminismes, el 900 900 120, ha rebut 11.953 trucades, fins a 31 d’octubre de 2023. La xifra es tradueix en un augment sostingut de número d’atencions respecte al mateix període de l’any passat del 15,07%.


És a dir, a Catalunya truquen diàriament al telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista 39 persones. En el 81,9% dels casos, qui truca és la mateixa víctima, en el 15,6% és un familiar o persona propera i en el 2,5% es tracta d’una professional.


En relació amb l’àmbit en el qual s’exerceix la violència vers les dones ateses pel telèfon 900 900 120, s’observa que en el 85,9 % dels casos la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella, el 6,8 % dels casos en l’àmbit familiar, i el 6,2 % dels casos en l’àmbit sociocomunitari i laboral. Pel que fa a les formes de violència que es relaten a les trucades a la línia 900, les més freqüents han estat la psicològica (59,1%), seguida de la física (23%), econòmica (8,4%) i sexual (5,7%). La violència vicària i la violència digital representen un 3,3% i un 3,1% del total de trucades per motiu de violència masclista. A més, en les dades d’aquest 2023, s’observa un augment en la durada de les trucades. Gairebé un 39% són trucades llargues que duren més de 15 minuts.


L’increment en les trucades coincideix amb les millores que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha aplicat des de finals del 2022 a aquesta línia gratuïta, confidencial i que atén les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès. A més d’oferir informació sobre els serveis d’atenció i recuperació de les violències masclistes, el telèfon ha passat a oferir assessorament jurídic i atenció psicològica directa. Una psicòloga especialitzada en violències masclistes escolta la dona i li ofereix confort emocional. Això explica l’augment en la durada de les trucades que en el 38,7% dels casos se superen els 15 minuts de conversa. L’increment del nombre de trucades s’explica també per un major coneixement dels serveis disponibles i més consciència social, tant de les dones com del seu entorn, a l’hora de detectar quan s’està produint una situació de violència masclista i de demanar ajuda.


Cal recordar que el telèfon 900 900 120 està connectat als diferents serveis de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista. En aquest sentit, per exemple, a través d’aquesta línia es poden programar visites als serveis que necessiti cada dona. Si és necessari, també té capacitat per fer trucades de seguiment dels casos. El telèfon també es coordina amb els serveis d’emergència (Mossos d’Esquadra i SEM: Sistema d’Emergències Mèdiques) i amb el Servei d’Intervenció en Crisi del Departament d’Igualtat i Feminismes, que proporciona una atenció psicològica immediata en casos de feminicidi o temptatives de feminicidi, així com d’agressions d’especial gravetat.


440 dones i criatures als Serveis d’allotjament especialitzat El Departament d’Igualtat i Feminismes disposa d’una xarxa de serveis d’acollida especialitzada per a les dones i els seus fills i filles que presenten una situació de risc greu integrada pels Serveis d’Acolliment i Recuperació (SAR) i els Serveis Substitutoris de la Llar (SSLL).


Els SAR són serveis de residència gratuïts que ofereixen acolliment i atenció les 24h del dia d’un equip professional multidisciplinari per aquelles dones i a les seves filles i fills que ho necessitin a causa de la situació de risc motivada per la violència masclista. Durant els primers sis mesos de 2023, s’han atès 90 dones i 78 filles i fills, el que reflecteix una tendència a l’alça respecte a l’any anterior que s’hi van allotjar 97 dones i 97 fills i filles en tot l’any.


Pel que fa als SSLL, servei que actua com a substitució de la llar i on s’hi deriva a les dones, i a les seves criatures amb un nivell d’autonomia més alt, 137 dones i 135 fills i filles s’hi ha allotjat durant els primers si mesos de l’any. L’any 2022 es va allotjar a 236 dones i 266 criatures.


Els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) detecten 6.654 casos de violència masclista Les dones de Catalunya disposen dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)


que ofereixen informació i assessorament sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones i, si s’escau, deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables.


Durant l’any 2022 es van realitzar un total de 123.837 atencions, i s’ha atès 34.032 dones. Del total de dones ateses, en 6.654 casos es va detectar que la dona es trobava en situació de violència masclista, el que suposa un 20,24% del total.


Pel que fa al perfil de les usuàries, l’edat més freqüent és entre 30 i 45 anys en un 44,7% dels casos, seguida de la franja de 46 a 65 anys (28,7%).


Respecte a l’històric de dones ateses als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones a Catalunya, l’any 2020 es van atendre 22.082 dones, un 9,1% menys per l’efecte del confinament respecte a l’any anterior. L’any 2021 es van atendre 25.639 dones, un 16,1% més que l’any anterior i l’any 2022 s’ha seguit la tendència d’augment, amb un 25,6% més de dones ateses, marcant un considerable augment de les dones ateses respecte a altres anys passant de 25.639 dones ateses l’any 2021 a 34.032 dones ateses enguany.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari