Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Una visita a la Puríssima de Tortosa tanca les activitats de l'agenda 2023 de Catalònia Sacra i Dertosa Sacra

Publicat el 20/11/2023 16:25

Tortosa

La inscripció per la visita que es farà el dissabte 25 de novembre ja està oberta.


Catalonia Sacra i Dertosa Sacra* tanquen el dissabte 25 de novembre l'agenda cultural de 2023 amb una visita guiada a l'església i convent de la Puríssima Concepció Victòria de Tortosa (Baix Ebre). «La Puríssima de Tortosa: la joia del barroc italià» serà una activitat conduïda per l'historiador i col·laborador de Dertosa Sacra, Joan Hilari Muñoz, i vol ajudar a entendre aquest temple barroc i descobrir-ne alguns elements excepcionals. La inscripció per aquesta visita començarà a les 11.30 h i té un preu de 9 euros s'ha de fer en línia.


Com a agraïment per la miraculosa intervenció de la Mare de Déu durant la Guerra dels Segadors, el bisbe de Tortosa, Joan Baptista Veschi, va decidir fundar, l'any 1644, un convent de concepcionistes franciscanes. L'església i el convent es van ubicar a l'antiga seu i església de la confraria de Sant Antoni dels Pagesos, obra de l'any 1620, de l'arquitecte Martí d'Albària. Aquest conjunt va ser posteriorment ampliat i enriquit pel mateix Veschi, el sepulcre del qual es troba dins de l'església, amb molts materials procedents d'Itàlia, com l'altar major. La renovació va ser encarregada al mestre d'obres Joan Ibàñez. Pel que fa a la façana, la seva part baixa és encara l'original de 1620, de la confraria de Sant Antoni.


Entre les seves joies, la Puríssima de Tortosa custodia una imatge, de dimensions reals, del Sant Crist, elaborada el 1635 a Palerm (Itàlia) pel franciscà Humili da Petralia Soprana (Giovanni Francesco Pintorno). Salvat de l'incendi que va patir l'església de la Puríssima Concepció durant la Guerra Civil, és un dels santcrists barrocs més notables de Catalunya i objecte de gran devoció a Tortosa. L'obra va ser restaurada l'any 2012.


Una quarantena d'activitats repartides arreu


Catalonia Sacra i Dertosa Sacra* han proposat entre març a novembre de 2023 més d'una quarantena d'activitats en 15 comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest festival itinerant, plenament consolidat, ha seguit donant a conèixer la diversitat, la riquesa i els valors del patrimoni cultural de l'Església. Aquesta onzena edició ha inclòs activitats com visites, itineraris, conferències... des de Saurí (Pallars Sobirà) fins a Morella (els Ports) amb propostes que han anat des de l'art medieval fins a l'art del segle XXI. Els punts
on es fixa el focus també han estat molt diversos: des de grans conjunts molt coneguts com la Seu Vella de Lleida fins a projectes que mai s'han arribat a executar, com és el cas de les torres que va projectar Gaudí per a l'església de la Colònia Güell.


LA PURÍSSIMA DE TORTOSA: LA JOIA DEL BARROC ITALIÀ


Dissabte 25/11/2023
Hora 11 h
Lloc Església de la Puríssima de Tortosa (Baix Ebre)
Ponent/Guia: Joan Hilari Muñoz
Info i inscripció:  https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/688


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari