Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Xavier Royo, alcalde de l’Aldea: “Tenim tants projectes que els propers 4 anys seran molt profitosos per a l’Aldea”

Publicat el 22/09/2023 18:01

CamarlesL' AldeaL' AmpollaTortosa

L’Aldea és una de les poblacions importants del Baix Ebre. La seva centralitat geogràfica ofereix clars avantatges al municipi, tant a nivell d’infraestructures, com de promoció econòmica i social.


Xavier Royo és l’alcalde de l’Aldea i explica quins són projectes que des de l’Ajuntament, es tenen previstos per a la població, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Una de les principals notícies que han convertit en les Terres de l’Ebre en protagonistes ha sigut les inundacions que ha provocat la DANA de primers de setembre i les pluges posteriors. Com s’han afectat l’Aldea?


Tot i que hem tingut dos episodis de pluja importants que han provocat la inundació d’importants arts del poble, considero el resultat positiu gràcies a les obres que hem estat executant, consistents en les noves canalitzacions del Pont del Barranc, però també la zona de drenatge de davant de l’Ajuntament, el carrer Prats, així com altres actuacions, com ara la neteja dels barrancs en el tram urbà. El resultat és que zones que s’inundaven, ja no ho han fet. Per tant, fem un balanç positiu. Tota aquella feina que molta gent està reclamant sobre les necessàries canalitzacions, a l’Aldea ja la tenim feta, amb un cost important per a l’Ajuntament.


Doneu per acabada aquesta tasca?


No, no ens donem per satisfets, perquè hi ha molts actuacions a les quals estem posant fil a l’agulla, millorant les parts que continuen inundant-se, com la zona de la rotonda de l’Avinguda Catalunya i la zona de Marí, que ajudaran a treure molta aigua i faran que els establiments i els veïns no pateixin tant. També el Camí de Genís, que està rebent aigua de les zones més altes. Hem engegat el procés d’expropiació d’una finca que hi ha bordejant el camí de Genís, per fer una canalització oberta i recollir aquesta aigua que perjudica tant. Després tenim la canalització del Raval de Guissó, que és un punt pluvial important i així evitarem que s’inundi. S’està fent molta feina en aquest aspecte. Divendres el poble es va inundar, però diferents punts importants que s’inundaven ja no ho van fer, i això és un avenç en positiu.


Com ha començat aquest mandat municipal?


L’anterior legislatura va ser molt pesada en diversos aspectes, com la pandèmia, el temporal Glòria... Aquesta ha començat amb onades de calor a l’estiu i ara les tempestes. Esperem que quan avanci es vagin calmant les coses. A nivell de mandat, tenim l’atenció centrada en resoldre alguns problemes i engegar nous projectes. El mandat anterior vam complir més del 95% del nostre Pla d’Acció Municipal, però sempre queda alguna cosa. Pel que fa a projectes, destaco el pont del barranc, del que hem acabat la segona fase i estem en procés que les companyies de serveis facin la seva feina perquè, tan aviat l’acabin, farem la urbanització final, vorera i enllumenat, per deixar-ho per acabat.


Un dels grans projectes és la unió de diferents zones de l’Aldea. La legislatura passada vam unir els barris de l’Estació i Hostal i ara volem seguir amb la unió del nucli urbà amb el barri de sant Ramon i l’estació del tren. L’actuació principal serà una urbanització tipus passeig de l’Avinguda Catalunya al tram del nucli urbà, i farem una connexió per a vianants i ciclistes totalment segura, des del final del poble fins a l’entrada de Sant Ramon.


Continuarem remodelant els diferent trams de l’avinguda Catalunya convertint-la en un passeig; i un altre, és el camí escolar del col·legi21 d’abril, que el fem tipus passeig perquè alumnes i famílies puguin anar per un passeig peatonalitzat i segur per accedir a l’escola. Aquests són projectes estrella pel que fa a aspecte urbanístic del municipi.


I pel que fa a l’aspecte econòmic de l’Aldea?


Pel que fa a promoció del poble, a banda de tota mena d’activitats i esdeveniments festius i socials, vull destacar l’ampliació de Kronospan, amb una inversió de 150 milions d’euros i 75 llocs de treball. Vam signar un conveni a quatre bandes: la Generalitat, l’Ajuntament de Tortosa, l’Ajuntament de l’Aldea i Kronospan, perquè a curt termini es faci aquesta inversió. A banda tenim els Fons Nuclears dels quals ens començaran a arribar les primeres dotacions en breu. Volem invertir en atenció a les persones i benestar de la població, aportant tots aquells avantatges que puguem treballar a nivell cultural, sanitari, esportiu, i que afavoreixin les persones.


A l’Aldea tenim la capacitat que tenim, però tenim clar que és prioritari gastar els diners en les persones. Per tant, considerem que és important millorar la via pública i el benestar de la ciutadania, treballant d’una forma decidida.


L’Aldea té una vida cultura i associativa molt important. Què ens en pots explicar, alcalde?


Efectivament, l’Aldea té una vida social i cultural molt important. Diumenge passat vam celebrar la Festa de la Sega, com al juny vam celebrar la de la plantada. Són dos esdeveniments culturals que apleguen molta gent i signifiquen una bona promoció del poble, amb la participació de diferents restauradors que fan bons arrossos... És una festa molt agradable.


A banda, tenim moltes entitats socials i culturals que actuen en el marc de l’Aldea i per això tenim l’objectiu de prioritzar els espais culturals amb un pla estratègic d’equipaments, aprofitant tot el que ja tenim i procurant invertir per tenir-ne de nous.


Si convidessis els lectors del Diari Més Ebre a visitar l’Aldea, què els hi diries?


L’Aldea és un poble de 4500 habitants, un nombre que en el seu dia a dia creix 3 o 4 vegades més gràcies a les empreses dels nostres polígons industrials. Tenim una important estació de tren i 2 entrades de l’autopista, el que ens converteix en una població de serveis, amb comerços amb molta activitat. A nivell turístic l’Aldea és una de les portes d’entrada al Delta ens trobem en un lloc privilegiat. Estem l’inici de la Via Verda, i quan Camarles hagi fet la part que li toca, tindrem una Via Verda que anirà des de l’Aldea fins a l’Ampolla, aportant un gran atractiu turístic.


Amb tots aquests projectes que venen, m’atreveixo a dir que els propers quatre anys seran molt profitosos a nivell cultural, d’imatge del poble , promoció industrial i de comerç, i atenció a les persones, tant o més de com ho han estat aquesta passada legislatura.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari