Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Recuperen i posen a disposició pública les partitures de cinc obres del compositor i musicòleg tortosí Felip Pedrell

Publicat el 13/09/2023 09:41

Tortosa

Les Joventuts Musicals de Tortosa van interpretar fan un any les peces dins l'espectacle 'Cartes a Pedrell
Les Joventuts Musicals de Tortosa han recuperat, transcrit i posat a disposició pública les partitures de cinc obres del reconegut compositor i musicòleg Felip Pedrell. L'entitat, que va interpretar fa un any aquestes peces en el marc de l'espectacle 'Cartes a Pedrell', es va comprometre a fer-les públiques per millorar la difusió i el coneixement de l'obra del compositor. El músic i director d'orquestra tortosí, Jordi Bonilla, ha estat l'encarregat de la transcripció de les reestrenes de la 'Zambra Moresca', el Preludi de l’òpera 'L’últim abenzerraggio', la 'Dansa d’espectres' del festival líric El Compte Arnau; el 'Lament', de l'òpera La Celestina -estrena catalana-, i el preludi de l’òpera 'Cleopatra’, del Compte Arnau -estrena mundial-.Les transcripcions han estat pujades al portal Petrucci Music Library (imslp.org), una base de dades amb peces de compositors d'arreu del món i de totes les èpoques no subjectes a drets d'autor i que, per tant, poden ser descarregades lliurement. Les cinc peces de Pedrell transcrites per Bonilla ocupen un total de 112 arxius, incloent la particel·la del director i les partitures per a tots els instruments.


Segons ha explicat el músic tortosí autor dels treballs, ha estat necessari transcriure les partitures a partir dels manuscrits digitalitzats que es troben al web de la Memòria Digital de Catalunya i, en alguns punts, ha calgut analitzar la notació des del punt de vista de l'harmonia per garantir la coherència del resultat final.


La incorporació de les partitures a la base de dades permetrà a músics i orquestres de tot el món poder accedir sense obstacles a la músic de Pedrell per estudiar-la i interpretar-la. "Allà on sigui, des de qualsevol lloc", ha precisat la presidenta de Joventuts Musicals, Elisa Huguet. "Esperem que tingui el ressò que li pertoca. Sovint les partitures es transcriuen, es recuperen s'interpreten i tornen a caure amb l'oblit. És indispensable que per fer-ne una sana difusió és posar-les a disposició pública perquè qualsevol les pugui utilitzar", ha afegit.


La voluntat de Pedrell


La presidenta de l'entitat ha lamentat que l'intent d'exportar a Barcelona l'espectacle 'Cartes a Pedrell', representat l'any passat amb motiu del centenari de la seva mort, no hagués acabat reeixint. Ha recordat el desig del mateix compositor que hauria volgut que les seves obres "haguessin estat molt més difoses, escoltades per tot el món".


Amb aquesta mateixa voluntat de difondre l'obra del compositor tortosí, Joventuts Musicals ha programat pel pròxim 12 de novembre un concert de la mezzosoprano Anna Brull, interpretant diferents obres de Pedrell. L'ens també treballa en la 2a edició del Concurs de Música Felip Pedrell, previst per al 2024, amb caràcter biennal.


"És una molt bona notícia per a Tortosa i les Terres de l'Ebre", ha anunciat l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, tot remarcant que gràcies a l'ús de les noves tecnologies es podrà difondre la seva obra arreu del món. També la directora dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Victòria Almuni, ha aplaudit la iniciativa, tot remarcant la "d'internacionalitzar" l'obra i figura de Pedrell.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari