Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Estabilitzat l'incendi del Perelló i l'Ametlla de Mar amb unes 25 ha de conreu abandonat i vegetació cremades

Publicat el 01/08/2023 16:47

El PerellóGarciaL' Ametlla de Mar

El foc crema sis caravanes abandonades, afecta lleument algunes casetes i obliga a confinar la zona
Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi forestal que crema des d'aquest dimarts al matí a la zona de Puig Moltó, afectant els termes del Perelló i l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre. El foc ha cremat entre 25 i 30 hectàrees dins d'un perímetre de tres hectàrees, segons les primeres estimacions. Els Agents Rurals encara no han pogut identificar les possibles causes que l'han originat. Com ha detallat Ricard Expósito, cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, el foc ha cremat sis autocaravanes abandonades i hauria afectat lleument algunes casetes, com ha afegit Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals a l'Ebre. Protecció Civil ha usat amb èxit els missatges d'alerta per demanar el confinament de la població de la zona.


Expósito ha remarcat que el foc ha estat empès pel vent "moderat" de mestral que bufa aquest dimarts a la zona. En el perímetre, format per una barreja de conreus abandonats i zona forestal, el foc ha anat saltant en trams de vegetació en direcció al mar. Els Bombers tenien llest un dispositiu per si el fum arribava i afectava l'autopista però es dispersava abans i no s'ha posat en perill la seguretat del trànsit. Fins a prop de 150 efectius de terra dels Bombers i 14 mitjans aeris s'han sumat al dispositiu d'exntició. 


Quatre dies de "risc veritable"


El foc ha cremat unes 25 hectàrees, la meitat al terme del Perelló i l'altra meitat al terme de l'Ametlla, i un 75% de vegetació forestal. Tot i que el seu potencial era de 400 hectàrees, que avancés cap a la línia de costa tranquil·litzava els equips d'extinció. El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre ha advertit que aquest dimarts és el primer de "quatre dies risc veritable", en els quals es preveu que continuï bufant un mestral moderat fins a la matinada de dijous, quan la força del vent incrementarà i la situació es pot complicar.


Alertes mòbils de confinament


En l'incendi no hi ha hagut afectacions personals. Tres grups familiars s'han "autoevacuat", però la resta de veïns han complert amb el decret de confinament que s'ha emès a les urbanitzacions Àliga, Racons i Bocatxa i també a totes les cases i habitatges disseminats que s'escampen per la zona. Protecció Civil ha destacat el bon funcionament dels missatges d'alerta a través dels telèfons mòbils que s'ha fet servir per primera vegada al territori, després dels simulacres de la primavera. Rafel Prades, responsable de Protecció Civil a les Terres de l'Ebre, ha detallat que s'ha enviat a tota l'àrea d'afectació del foc. Abans s'ha avisat als ajuntaments. Pocs minuts abans de les cinc de la tarda, als telèfons han arribat el missatge de desconfinament.


Franges de protecció


Miquel Àngel Garcia ha recordat la importància de mantenir "franges de protecció" entorn de les edificacions i els habitatges, sobretot en zones com la del foc en què hi ha moltes construccions disseminades entre camps de conreu i vegetació forestal. Com ha recordat Garcia, és una mesura de seguretat per protegir els béns, els propietaris i també per garantir les vides dels veïns si s'hi han de confinar.


Les franges de protecció han de tenir 25 metres d'espai net al voltant de la construcció, el que significa "rebaixar tot el que és el combustible forestal, esporgar els arbres, disminuir la densitat vegetal". Així es protegeix la construcció i també s'evita que qualsevol activitat humana al voltant de les masies i cases pugui produir un incendi, o "disminueix la probabilitat que arribi a la zona forestal i esdevingui un incendi forestal".


L'alcalde del Perelló, Samuel Ferré, i l'alcaldessa de l'Ametlla de Mar, Eva del Amo, han celebrat que el foc s'hagi estabilitzat a primera hora de la tarda després "d'un migdia intens". Ferré ha remarcat que la ràpida actuació de l'ADF del Perelló ha estat determinant en els primers moments de l'incendi i ha agraït la tasca a tots els efectius dels equips d'emergències i extinció. Els batlles han confirmat el bon funcionament dels missatges d'alerta per demanar el confinament i que la gent sortís de la zona afectada pel foc.


L'alcalde del Perelló també ha apuntat que és un bon moment per recordar les mesures de seguretat que cal preveure per evitar riscos i incendis, com és també la neteja dels boscos. "Aquesta tasca de prevenció, si no treballem i no apostem i no destinem recursos al respecte, en no res, malauradament, podem tornar a estar igual", ha recordat.


 
Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari