Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Tivenys, Xerta i Aldover reclamen els centres d'interpretació del riu vuit mesos després del compromís de la ministra

Publicat el 07/07/2023 14:15

AldoverTivenysXerta

ERC insisteixen que és una qüestió de "voluntat política" i que evitaria molts costos i problemes als consistoris.
Al novembre, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va comprometre a desencallar la cessió dels centres d'interpretació del riu Ebre dels pobles de Tivenys, Aldover i Xerta, a principis d'aquest any. Els equipaments són d'Acuamed perquè l'organisme no ha recepcionat les obres que va fer fa quinze anys. Ribera en una interpel·lació parlamentària va dir que estaven modificant el conveni amb Acuamed del 2011 per "establir les condicions" de cessió. Aquests convenis obliguen els ajuntaments a pagar el manteniment i les assegurances dels equipaments, però són molt restrictius amb els usos. Ara tornen a tenir sobre la taula una pròrroga de l'acord, però ERC insisteix que resoldre la cessió "és qüestió de voluntat política".Com no es recepcionaven les obre si no se cedien els centres d0interpreació dels rius als Ajuntaments de Xerta, Tivenys i Aldover, els consistoris van acceptar fer "conveni provisional" amb Acuamed, per obrir-los mentre durés el tràmit. El conveni es va signar el 2015 per quatre anys, més quatre anys prorrogables, un termini que es va esgotar el 2019. Sota l'amenaça d'Acumaed de tancar el centres si no es renovava de nou el conveni fa quatre anys i els consistoris el van tornar a signar, tot i les condicions restrictives i "els costos desproporcionats" que té.


L'entrega d'obres continua sense fer-se, la ministra Ribera va comprometre's a resoldre la cessió dels centres museístics a principis d'any, però l'organisme públic ha tornat a posar sobre la taula dels ajuntaments una nova renovació dels convenis. L'alcaldessa d'Aldover, Rosalia Pegueroles, ha lamentat que la situació es torni a allargar sense resoldre's.


"Els tres ajuntaments afectats patim uns convenis en unes condicions totalment inadequades a les necessitats dels nostres municipis i només hem trobat silenci administratiu", ha lamentat l'alcaldessa. També l'alcalde de Tivenys, Eladi Galbe, ha insistit que la limitació d'usos i activitats dels espais, "acaba perjudicant els pobles". Només el manteniment per pintar l'edifici d'Aldover ha costat 19.000 euros, com detalla Pegueroles.


L'alcaldessa d'Aldover ha recordat que com els centres d'interpretació del riu Ebre "no estan identificats com a infraestructures individualitzades" i això dificulta la recepció al Ministeri, i posteriorment, als ajuntaments. La ministra Ribera ja va reconèixer aquesta "dificultat addicional" i va assenyalar que “la tramitació d’una modificació substantiva tan important, no era senzilla".


En canvi, els candidats d'ERC al Congrés, Norma Pujol i Jordi Gaseni, han assenyalat que és una qüestió de "voluntat política" i que la situació "evidencia, una vegada més, l'oblit sistemàtic del govern espanyol i del PSOE cap a les Terres de l'Ebre". "Una cosa que hauria de ser una cosa bona, es converteix en una càrrega per un municipi de la dimensió d'Aldover, Xerta o Tivenys", ha apuntat Gaseni. "Es dilaten les coses, s'apel·la a problemes tècnics, a convenis i aquí el que hi ha és voluntat política o no n'hi ha", ha afegit el candidat republicà al Congrés. "Dins del ministeri per a la Transició Ecològica, que és un transatlàntic, segurament, aquests tres centres d'interpretació del riu Ebre són una coseta petiteta i, en canvi, per nosaltres és una cosa molt important", ha dit Pujol.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari