Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Les activacions del pla Alfa per incendis es disparen a les Terres de l'Ebre

Publicat el 05/06/2023 16:44

Garcia

Es veu a venir que la campanya forestal será difícil pels riscos que comporta la falta d'aigua a regs i zones urbanes.


Els nivells 1 i 2 del pla Alfa per risc d'incendi s'han activat 62 vegades a les Terres de l'Ebre des de principis d'any. Aquesta és la xifra més alta de la història en aquest período, corresponent al primer semestre de l’any.


Un hivern sec i una primavera amb precipitacions molt escasses també han afavorit que s’hagin declarat més incendis, ja que fins a final de maig ja se n'han produït 39 a les comarques ebrenques (40,08 ha). Això suposa més de la meitat dels 72 incendis que es van produir l'any passat (407,13 ha).


D'aquests, 29 focs es van produir dins la campanya d'incendis forestals, que enguany s'inicia dues setmanes abans de les dates habituals. Així, l’helicòpter bombarder que s’instal·la a Móra d’Ebre per la campanya d’incendis forestals está operatiu des de l’1 de maig, després de la decisió presa a la reunió setmanal de coordinación i análisis dels cossos d’extinció i prevenció d’incendis. De retruc, la campanya també s'allargarà més del que és habitual, fins a final de setembre, i es preveu complicada pel risc augmentat que suposa la falta d'aigua als regs i a les zones urbanes.


Com ha apuntat Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rural a l'Ebre, el territori ja se situa per sota de la mitjana de pluges, fins al 30%, en llocs com el nord de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.


Amb un hivern molt sec i una primavera sense pluges, els episodis de vent fort de mestral ja ha obligat a activar el nivell 2, molt alt, de risc d'incendis del pla Alfa a les comarques ebrenques en els cinc primers mesos de l'any.


Suport forestal d'estiu


En la campanya d'incendis forestals, els set parcs de Bombers professionals (177 efectius) de la Generalitat tindran el suport d'un grup d'Auxiliars Forestals format per tres persones (fins a 36 efectius). També hi ha cinc parcs de Bombers voluntaris (97 efectius) a les Terres de l'Ebre i un Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) amb base a Móra d'Ebre. Els cossos d'extinció compten amb 29 mitjans aeris amb base a Catalunya i 6 més amb base fora. Són 10 helicòpters bombarders, 6 de comandament i 4 de rescat, i 9 avions de vigilància i atac.


Des de principi d'any, a les Terres de l'Ebre els Agents Rurals han fet 145 actuacions en focs actius o extingits amb tasques d'assistència, perímetre i investigació de causes; 259 actuacions per avisos i verificacions d'activitats de risc; i 682 actuacions de prevenció planificada, com inspeccions i informes de viabilitat.


El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, ha advertit que amb la sequera, fins al 35% dels punts d'aigua del territori no estan operatius i que es treballa amb Acció Climàtica i els ajuntaments per evitar que la situació "complexa" empitjori en ple pic de la campanya d'incendis forestals.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari