Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Govern dona un nou impuls a la xarxa de regadiu Xerta-Sénia

El projecte vol arribar a 20.000 hectàrees del Baix Ebre i el Montsià amb l’objectiu d’assegurar-ne les collites d’olives


El Govern ha donat un nou impuls la xarxa de regadiu Xerta-Sénia, que pretén cobrir 20.000 hectàrees del Baix Ebre i el Montsià i assegurar les collites d’olives, així com donar estabilitat a la producció i a la qualitat del producte. Segons el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, es tracta d’una reivindicació històrica; una actuació llargament reclamada pels agricultors de la zona.


En paraules de Jesús Gómez Hernández, director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, “la intenció és que les gairebé 20.000 hectàrees del Baix Ebre i el Montsià, amb opció a tenir aigua del regadiu Xerta-Sénia, en tinguin accés, amb reg de suport, per assegurar les collites i tenir estabilitat en la producció”. “Subministrem futur a la producció oleícola, la primera de Catalunya”, afegeix.


Les obres: 23 milions d’euros


Al gener es va fer la licitació per les obres, amb un import de 2,9 milions d’euros i una durada d’entre vuit i nou mesos. Per ara, a Xerta, ja s’han activat 200 hectàrees de reg, reaprofitant i arreglant les infraestructures existents, que estaven en mal estat. Un cop acabin les obres, ja es podrà regar. La xarxa de reg tindrà un cost de 4,3 milions d’euros i el cost total, fins al 2026, pujarà fins als 23 milions d’euros, amb la incorporació de la fase 2 i 3.


L’any 2007 es va iniciar les primeres obres del regadiu de Xerta-Sénia, i avui en dia s’ha construït la captació del riu Ebre i 22,8 km dels 35 km de canal previstos, és a dir, 3 dels 4 trams. L’actuació permetrà un ús més eficient de l’aigua i garantir una regularitat de les produccions dels principals cultius de la zona, que són oliveres, cítrics i ametllers, i com a resposta al canvi climàtic, que està provocant variabilitat en les pluges.


Un altre regadiu a la Terra Alta La Generalitat també destinarà 1,5 milions d’euros a modernitzar el reg de la Zona Oriental de la Terra Alta. Es millorarà i modernitzarà les xarxes de regadius i es faran actuacions d'eficiència en l’ús de l’aigua i control telemàtic. 


L’ajuda econòmica permetrà canviar la tipologia dels hidrants de les xarxes de regadiu, així com els seus comptadors, que passaran a regir-se per un sistema de pulsacions, més eficient. També s’instal·larà un sistema de gestió intel·ligent basat en el telecontrol del sistema primari i s’implantarà el telecontrol als hidrants de les xarxes de regadiu.


El reg d’aquesta zona beneficia els municipis de la Pobla de Massaluca, Batea, Caseres, Vilalba dels Arcs, Gandesa, Corbera d’Ebre, Bot i la Fatarella. El regadiu de suport permetrà millorar la qualitat de la producció dels conreus característics de la Terra Alta, vinya (38%), olivera (20%), ametller (17%) i fruita (12%).


Una planta fotovoltaica per al reg de Planes i AixalellesFa unes setmanes es va inaugurar la nova planta fotovoltaica per al bombament de la Comunitat de Regants de Les Planes i Aixalelles, amb una inversió per part de la Generalitat de més de 360.000 euros i amb una potència instal·lada de 215 kW . Ubicada als termes de Flix, Vinebre i Ascó aquesta comunitat de regants té una superfície de gairebé 300 Ha de diferents cultius, especialment fruiters i olivera.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari