Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El 13% dels positius per la covid-19 i el 45% dels seus contactes estrets ' no compleixen la quarantena'

Publicat el 27/08/2020 20:30

Benifallet

El 13% dels positius per la covid-19 i el 45% dels seus contactes estrets declaren que no compleixen la quarantena
El 2,14% de les persones que han participat als cribratges massius tenien coronavirus
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat aquest dijous que el 13% de les persones amb covid-19 no segueixen l'aïllament prescrit i el 45% dels seus contactes declaren que no compleixen la quarantena. Aquest percentatge inclou situacions diverses però agrupa les persones que per algun motiu no han fet l'aïllament del tot, ha indicat Argimon. Aquestes dades s'han obtingut a través del seguiment telefònic que fa el Departament de Salut. El coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha lamentat que "els diagnòstics no serveixen de res si després la gent no es queda a casa". A través dels cribratges massius s'han fet 33.298 proves de les quals 711, el 2,14%, han donat positiu.
Argimon ha alertat que la situació epidemiològica global de Catalunya per la covid-19 ha empitjorat en les darreres tres setmanes i ha fet una clara crida a restringir tot el possible les interaccions socials, especialment en l'àmbit familiar i d'amistats, on els contagis són ara més comuns.


Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha afegit que els contagis intraescolars no seran relativament perillosos. "El risc està en trobades familiars, en reunions socials, en l’àmbit laboral", ha dit.


Durant la compareixença, s’ha fet un repàs de la situació epidemiològica del conjunt de Catalunya i s’han donat les últimes dades del territori. L'objectiu d'aquestes accions és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.


Resultats dels darrers cribratges


Fent focus en les dades dels últims cribratges finalitzats, ha destacat que a Ca n’Oriach, a Sabadell, el 18 i 19 d’agost, es van realitzar 1.230 PCR, amb 20 positius (1,63 %). Amb els cribratges que es van fer també a Sabadell del 6 al 8 d’agost, s’han fet un total de 4.452 PCR amb un índex de positivitat de l'1,59 % (71 casos).


Del 18 al 20 d’agost es van fer a Benifallet 648 PCR, 2 positius (0,31 %). A Albesa es va fer una actuació el 20 d’agost amb 138 PCR, amb 15 estat positius (11,2 %). Pel que fa a Balaguer, els dies 20 i 21 d’agost es van fer 361 PCR, amb el 14,40 % en resultat ser positius asimptomàtics (52 casos).


A Reus els cribratges han tingut lloc els dies 21, 22 i 24 d’agost i s’han realitzat 1.770 PCR, amb 23 positius (1,3 %). Argimon ha explicat que a Reus "sembla que s'ha aturat" l'increment de contagis que es va "disparar de manera exponencial". "A veure si es consolida o no", ha dit.


Finalment a Granollers, es va fer un primer cribratge porta a porta amb un total de 108 PCR d’on s’han localitzat 5 positius (4,63 %). Els dies 21 i 22 i del 24 al 26 d’agost, en el cribratge massiu al CAP Sant Miquel s’han realitzat 2.374 PCR, dels quals 37 han donat positiu (1,56 %).


Pel que fa a altres cribratges massius que s’estan realitzant a altres poblacions de Catalunya, cal destacar que a Les Franqueses del Vallès i a Canovelles, on aquest dijous s’acaba l’acció, s’han fet durant els dies 21 i 22 i del 24 al 26 d’agost un total de 2.379 i 3.139 PCR, respectivament.


També, des de divendres 21 d’agost i fins aquest dijous a les 19 h, està en funcionament a l’Hospitalet de Llobregat un cribratge massiu per detectar possibles contagis de COVID-19 entre els veïns residents als barris de Collblanc i la Torrassa, on s’han fet 1.149 PCR. Al barri de Sant Ildefons de Cornellà, s’han fet 1.562 PCR entre els dies 24 i 26 d’agost. En aquest punt l’acció estarà activa fins el divendres 28 d’agost.


Per últim, dimecres a Alcarràs també es va fer un cribratge massiu a 380 persones, però encara no se'n tenen els resultats.


Més cribratges a l'Hospitalet, Badalona i Sant Boi


A partir del dilluns 31 d’agost es fa un nou cribratge als barris de la Florida, Pubilla Cases i les Planes, de l’Hospitalet de Llobregat. El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Casal de Gent Gran de l'Hospitalet - La Florida. Aquest punt romandrà obert del dilluns 31 d’agost al divendres 4 de setembre, de 9 a 14 hores, i de 15 a 19 hores.


En aquesta instal·lació, es recolliran mostres per fer una PCR a aquells veïns que hi acudeixin voluntàriament, i que siguin residents en algun d’aquests barris, tinguin entre 18 i 40 anys d’edat, estiguin asimptomàtics, i no s’hagin fet recentment una PCR.


Dilluns 31 s’iniciarà també un cribratge comunitari a Badalona, a unes zones concretes de les Àrees Bàsiques de Salut de Llefià i Gran Sol, dirigida específicament a la població de 15 a 40 anys, que és la franja d’edat on s’han detectat més casos. La població es podrà adreçar al seu CAP de referència –CAP Llefià i CAP Gran Sol–, on es muntaran els dispositius per a la realització de les proves PCR.


Les proves es duran a terme de 15 a 19 hores el proper dilluns, i de 10 a 14h i de 15 a 19h la resta de la setmana. Per evitar aglomeracions als centres, les PCR es prioritzaran per carrers, de manera que, en funció del carrer on es visqui, caldrà anar un dia o un altre a fer-se la prova. Properament s’informarà de la planificació dels carrers.


Aquest cribratge comunitari es completa amb una acció puntual que es durà a terme el divendres 28 i el dissabte 29, ens uns blocs de pisos concrets del barri de la Salut. Els residents d’aquests edificis seran informats de que professionals sanitaris aniran als seus edificis a fer les proves PCR in situ.


Per últim, dilluns també es posa en marxa a tres barris de Sant Boi de Llobregat un nou cribratge massiu. La iniciativa s’adreça a tots els veïns que tenen com a centre de referència el CAP Montclar (veïns dels barris de Marianao i Can Paulet i part del barri Centre). El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Casal l’Olivera. Aquest punt romandrà obert fins al divendres 4 de setembre, de 9 a 19 hores.


En aquesta instal·lació, es recolliran mostres per fer una PCR a aquells veïns que hi acudeixin voluntàriament, i que siguin residents en algun d’aquests barris, siguin majors de 18 anys, estiguin asimptomàtics, i no s’hagin fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari