Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La Diputació de Tarragona invertirà prop de 19 MEUR a la seva xarxa de carreteres els pròxims quatre anys

L'ens aprovarà un pla quadriennal amb setze projectes: deu al Camp de Tarragona i sis a les Terres de l'Ebre
La Diputació de Tarragona aprovarà un pla quadriennal per ordenar les inversions a les carreteres de la xarxa viària i que preveu una inversió de 18,65 milions d'euros fins 2023. Seran, en concret, setze projectes: deu al Camp de Tarragona i sis a les Terres de l'Ebre, que es repartiran el 60% i el 40%, respectivament, de la inversió final. Afectaran 36 dels 1.100 quilòmetres de vies que gestiona l'ens. La seva inclusió al pla, expliquen, s'ha fet tenint en compte criteris "tècnics" de seguretat, rendibilitat i impacte social. Un cop aprovat el Pla Zonal de Carreteres de la Diputació, previst a finals d'any, s'hi podrà afegir la transformació de camins en carreteres, com el que uneix Sant Carles de la Ràpita i Poble Nou del Delta.
Segons el Programa Quadriennal 2020-2023, al Camp de Tarragona i al Baix Penedès, es condicionaran la T-203, entre el cementiri del Catllar i la carretera TP-2031; la T-321 entre la T-310Z i Vilanova d’Escornalbou; la TV-7042 entre el polígon PEMU2 i Montblanc, i la TV-2043 a Albinyana. També es duran a terme millores puntuals a la T-3136 a Botarell; el condicionament de la T-751 entre la Masó i Vallmoll, i de la TV-2034 entre Valls i Puigpelat; a més de la construcció de les circumval·lacions de la Torregassa (TV-2122) i de Pradell de la Teixeta (TV-3223) i la construcció d’una rotonda a la TV-2126, just a la intersecció d'accés a Baronia de Mar (Bellvei).


A les Terres de l'Ebre, es prioritzarà el condicionament de la T-324 entre Benissanet i Móra d'Ebre; la construcció d’una rotonda a la TV-3025, a la intersecció amb el Camí de les Candenes a l'Ametlla de Mar; també es preveuen millores puntuals a la TV-3421 entre Mas de Barberans i Roquetes i la construcció d'una rotonda a la mateixa via a l'encreuament amb el carrer Constitució de Roquetes. Una circumval·lació a Ulldecona (TV-3313) i l'inici de construcció d'un bypass a la TV-3401 entre l'Ampolla i Deltebre completen el llistat.


El diputat delegat de l'Àrea de Serveis al Territori (SAT) de l'organisme provincial, Adam Tomàs, ha subratllat que si bé, d'entrada, el repartiment pressupostari inicial entre les carreteres del Camp i l'Ebre és d'un 70% i un 30%, respectivament, l'allargament de les obres i el cost final el situarà entre el 60% i el 40%. "Una distribució molt raonable", ha precisat. La priorització i inclusió de les obres s'ha fet sobre la base d'un document tècnic del mateix SAT que estableix els criteris.


Criteris "objectius" i "tècnics"


Segons el govern de l'ens, el document que s'ha inclòs al Pla Zonal de la xarxa local de carreteres de la Diputació –eina de gestió dels vials de titularitat provincial que s'ha d'aprovar abans de finals d'any- estableix criteris de caràcter "objectiu" i "tècnic" a l'hora de prioritzar i incloure els diferents projectes. "És un fet històric poder tenir, en un programa quadriennal, un document tècnic que ens digui carreteres quines són les carreteres prioritàries en les qual és prioritari invertir. És un exercici de transparència i ordenació pressupostària que ens ajudarà a explicar a tothom, en base als requisits del Pla Zonal, per què són aquestes les carreteres que es tiraran endavant", ha argumentat Tomàs.


En concret, segons ha desenvolupat el diputat delegat d'Oficina Tècnica i Projectes i Obres de la Diputació, Carles Pellicer, són la seguretat viària, la rendibilitat socioeconòmica i l'impacte sobre els usuaris vulnerables, mitjançant dades quantitatives objectives com el cost de l’obra, l'accidentalitat de la via, la geometria, el trànsit i la població propera a les carreteres. També, ha afegit, s'han tingut en compte criteris d'equilibri territorial i de progrés social i econòmic per concretar les actuacions seleccionades.


Tomàs ha precisat que un cop el Pla Zona estigui aprovat es podran afegir a la xarxa 115 quilòmetres de camins, dels quals dos seran de prioritat alta i es podran incloure al pla quadriennal. Concretament, són els casos d'un camí a Roda de Berà i la carretera que uneix Sant Carles de la Ràpita amb Poble Nou del Delta i el Trabucador, llargament reivindicada pels veïns per les deficients condicions i la seva elevada perillositat. En aquest últim cas, el diputat ha confirmat que la Diputació treballa en la licitació de la redacció del projecte, amb una partida de 100.000 euros, per guanyar temps i començar l'execució quan es produeixi l'aprovació. Mentrestant, són els mateixos ajuntaments d'Amposta i la Ràpita qui actuen d'urgència, invertint també 100.000 euros.


Projectes viaris previs


El programa quadriennal, impulsat per donar compliment de la llei orgànica d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, s'aprovarà en el ple d'aquest divendres al matí al ple de l'organisme provincial. Al marge d'aquestes inversions, la corporació aprovarà els projectes de tres obres viàries anteriors que no s'han pogut incloure en la programació. Són la construcció d’una rotonda a la T-313, a l'accés de Riudecanyes, amb 600.000 d'euros, i de la millora de la TV-7002 de Vimbodí a Poblet, per uns 2,4 milions. A més, també es preveu aprovar una proposta de conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Vila-rodona amb l’objectiu de millorar-ne les travesseres, amb un pressupost d'1 milió d'euros.


"Aquesta inversió total prevista fins al 2023 també vol ser una eina de reactivació
econòmica a les nostres comarques", ha declarat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Segons ha afegit, l'ens provincial "està fent un esforç pressupostari molt important per tal de fomentar la despesa pública i reactivar l'economia al nostre territori", sumant a la inversió en projectes viaris l'increment de la dotació del Pla d'Acció Municipal (PAM) d'aquest 2020 o la modificació de crèdit de 10 milions per al pla de xoc contra la covid-19.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari