Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Terra Alta: Tots els grups que integren el plenari han votat a favor de la paralització total de qualsevol projecte eòlic a la comarca.

El Consell Comarcal de la Terra Alta aprova la moció en rebuig a la planificació de noves centrals eòliques a la comarca


El grup de Junts ha emès un vot particular contrari a la sortida de la Terra Alta del programa ‘País Viu, País d’Oportunitats’.


El Consell Comarcal de la Terra Alta ha aprovat la moció presentada al ple extraordinari celebrat avui en sessió única i per via telemàtica que rebutja la planificació de noves centrals eòliques a la comarca.
Els cinc punts de la moció aprovada contemplen:


Primer – Exigir al govern de la Generalitat la paralització total de qualsevol projecte eòlic a la Terra Alta.


Segon – Deixar de participar al programa ‘País Viu, País d’Oportunitats’ impulsat per la Generalitat de Catalunya fins que no es reverteixi la situació: si volem un País Viu i una Terra Alta viva, s’han de tancar les portes a l’especulació i respectar la voluntat de la comarca.


Tercer – Comunicar aquest acord a les entitats i al sector econòmic comarcal i territorial, així com demanar la seva adhesió i suport a aquest acord comarcal.


Quart – Fer arribar aquest acords i els documents resultants al MH President de la Generalitat, al MH President del Parlament de Catalunya, a l’H Consellera d’Empresa i Coneixement i a la resta de conselleries implicades en la tramitació de la seva instal·lació, així com també a tots els grups parlamentaris.


Cinquè – Fer arribar aquest acord a tots els ajuntaments de la comarca perquè sigui ratificat.


La moció ha estat aprovada amb els vots a favor dels grups ERC-AM, UPTA-CP, ECG, FIC, Alternativa per Bot de la Terra Alta i JUNTS –aquest últim ha emès un vot particular negatiu contra el segon punt de la moció: la sortida de la Terra Alta del programa ‘País Viu, País d’Oportunitats’ impulsat per la Generalitat de Catalunya fins que no es reverteixi la situació–.


Aquest ple extraordinari per exigir la paralització total de qualsevol projecte eòlic a la Terra Alta ve donat perquè, en estat d’alarma, s’han presentat 5 nous projectes de centrals eòliques a la comarca que afecten els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Fatarella, que se sumen a les dues centrals presentades a principis de març al terme del Pinell de Brai. El total d’aerogeneradors que planifiquen aquestes centrals és de 52 (sense comptar els que estan de forma contigua al terme dels municipis de la Ribera d’Ebre).


La moció assenyala que des de la Terra Alta es creu indispensable aplicar criteris per garantir un reequilibri territorial en la implantació de renovables: una implantació participada pels territoris i una transició energètica basada en l’autoconsum i la sostenibilitat. “Actualment ens trobem saturats intentant donar resposta als projectes que estan arribant. La situació és insostenible, i durant els propers mesos empitjorarà. Totes estes centrals i les construccions de línies d'evacuació elèctriques que es projecten destrossaran els diferents termes municipals i tancaran totes les portes als projectes socioeconòmics vinculats a l'agricultura, la biodiversitat i el paisatge. Com a territori volem reiterar que no estem dient que no a la implantació d’energies renovables, al contrari, però no d’aquesta manera”.


El text de la moció aprovada també destaca que la comarca de la Terra Alta ja genera suficient energia eòlica, fet que no repercuteix en la millora de serveis, d'infraestructures i qualitat de vida de la comarca. “Som una comarca agrària, amb recursos naturals i paisatgístics, amb activitats endògenes com l’agricultura, la ramaderia, la indústria agroalimentària, el turisme, el petit comerç, els serveis a les persones, i el model d’implantació eòlica que proposen els promotors de les centrals eòliques esmentades va contra el model de desenvolupament socioeconòmic que promou la comarca de la Terra Alta”. També reconeix que el projecte ‘País Viu, País d’Oportunitats’ impulsat per la Generalitat de Catalunya va obrir les portes a un nou futur de comarca i que aquests projectes eòlics han d’estar desestimats per l’acord i el compromís que va prendre la Generalitat en relació a la Terra Alta. “Aquests projectes no tenen cabuda al territori que volem, són un perjudici i una condemna pel nostre futur”.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari