Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Consell Comarcal de la Terra Alta unit contra la massificació eòlica

El Consell Comarcal de la Terra Alta està unit contra la massificació eòlica però desavingut per l'abandó del País Viu.


La presidenta Neus Sanromà insisteix que si s'aturen els nous parcs la comarca es tornarà a adherir al programa
El Consell Comarcal de la Terra Alta ha aprovat una moció de rebuig a les noves centrals eòliques que s'han projectat a la comarca. Tots els grups que integren el plenari han votat a favor de paralitzar "qualsevol nou parc eòlic" però el grup de Junts ha emès un vot particular contrari a la sortida de la Terra Alta del programa 'País Viu, País d'Oportunitats', plantejat com a repulsa a què s'agreugi la massificació eòlica que ja pateix la comarca. "Ens va dir que es respectaria la voluntat de la comarca i en el moment en què es compleixi allò que es va acordar, la Terra Alta es compromet a tornar a formar-hi part", ha apuntat la presidenta Neus Sanromà. Junts ha demanat noves reunions dels alcaldes amb els departaments competents.
La moció, presentada pels grups d'ERC, la FIC, Entesa, Alternativa per Bot i UPTA, ha tingut el vot favorable de Junts excepte en el punt de l'acord que planteja que la comarca "deixa de participar al programa País Viu fins que no es reverteixi la situació". "Si volem un País Viu i una Terra Alta viva, s'han de tancar les portes a l'especulació i respectar la voluntat de la comarca", demana el text. Carles Luz, portaveu de Junts, ha insistit que es mantenen contraris a la massificació eòlica però ha qualificat la decisió d'abandonar el País Viu "d'intent de fracturar políticament la comarca".


Finalment, s'ha permès emetre un vot particular a aquest punt de l'acord i Junts s'hi ha oposat amb l'argument que no suposa "cap avantatge". Des d'ERC s'ha insistit que els nous projectes eòlics "són contraris a les línies estratègiques proposades a Páís Viu amb la Generalitat" i insisteixen en el fet que no s'executin i s'aturin com més aviat millor perquè la comarca es torni a sumar al programa.


La moció assenyala que la Terra Alta creu indispensable aplicar criteris per garantir un reequilibri territorial en la implantació de renovables, amb la participació dels territoris i una transició energètica basada en l'autoconsum i la sostenibilitat. Sanromà ha assenyalat que els ajuntaments es troben "saturats intentant donar resposta als projectes" i ha advertit que preveuen que aquesta situació empitjori els pròxims mesos. Actualment s'han començat a cursar cinc nous projectes de centrals eòliques als municipis de Batea, Gandesa, Corbera d'Ebre, Vilalba dels Arcs i la Fatarella, que se sumen a les dues centrals presentades a principis de març al terme del Pinell de Brai. El total d'aerogeneradors que planifiquen aquestes centrals és de 52.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari