Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Ratxes de vent de més de 120 quilòmetres per hora a les Terres de l'Ebre aquest passat cap de setmana

Publicat el 04/02/2019 10:11

AmpostaBenissanetMas de Barberans

Aquest cap de setmana s'han registrat les ratxes de vent més fortes dels deu últims anys a Catalunya, segons ha informat el Servei Meteorològic. Hi ha hagut ventades superiors als 120 quilòmetres per hora a punts de les Terres de l'Ebre, l'Alt Empordà i punts elevats del Pirineu, els llocs típicament més ventosos del país. Dissabte, l'estació de Mas de Barberans va registrar 136,1 km/h, la més forta dels últims dotze anys en aquest punt del Montsià des del 8 de març del 2007. L'estació de Benissanet (Ribera d'Ebre) també va mesurar més de 100 quilòmetres, la seva ventada més forta dels últims sis anys. A Amposta es va arribar fins als 106,9 km/h, la més elevada des del 2013.


A Portbou es van mesurar 184 quilòmetres per hora de ratxa màxima. En canvi, la ventada ha estat més discreta o gairebé ha passat desapercebuda a moltes comarques de l'interior i del litoral i prelitoral central, com és habitual en episodis de vent del nord. Al llarg del cap de setmana la nevada ha estat abundant a l'Aran. A l'alta muntanya s'ha mesurat la temperatura mínima d'aquest hivern.


Les ratxes de vent més importants dissabte es van mesurar al sud del país. Diumenge el vent va afectar de ple l'Empordà. Feia 10 anys que cap estació de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) no mesurava una ratxa de vent tan forta com els 184,3 km/h de diumenge a Portbou (Alt Empordà). L'última vegada va ser el 24 de gener del 2009, quan va mesurar 200 km/h.


Al llarg del cap de setmana també ha caigut una nova nevada al Pirineu, sobretot entre divendres i dissabte, amb gruixos de neu nova superiors als 30 centímetres al vessant nord i a sectors propers a la carena principal de la serralada. Ara bé, ha estat discreta al vessant sud i pràcticament no ha arribat al Prepirineu. 

El divendres al vespre es van formar algunes tempestes al Tarragonès, al Baix Penedès, al Garraf, Barcelonès i el Maresme. A moltes localitats la precipitació va anar acompanyada de calamarsa abundant, com és el cas de la ciutat de Barcelona.

D'altra banda, el vent del nord ha provocat un descens important de la temperatura arreu del país, però especialment notable a l'alta muntanya, amb valors al voltant dels -15 graus a 2.400 metres i una sensació de fred molt aguditzada pel vent. Diumenge es van mesurar -16,5 graus a la Tosa d'Alp, la més baixa d'aquest hivern a les estacions de la XEMA. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari