Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La DO Terra Alta denuncia el silenci del Govern a les seves al·legacions i recursos contra tres nous parcs eòlics

Publicat el 29/11/2018 17:34

BateaLa Pobla de MassalucaVilalba dels Arcs

La Denominació d'Origen (DO) Terra Alta, ha denunciat que no han rebut cap "resposta oficial" a les al·legacions, presentades el juliol de 2017, ni al posterior recurs d'alçada que van presentar contra la construcció de tres nous parcs eòlics a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. El Consell Regulador de la DO i alguns cellers particulars que van presentar al·legacions individuals lamenten "el silenci administratiu" i adverteixen que faran "tot el possible per aturar aquest projectes", malgrat tinguin l'aprovació provisional d'Urbanisme, i altres que es puguin impulsar més endavant. El Consell Regulador està treballant per presentar un recurs contenciós administratiu si continuen sense rebre resposta per part de l'administració.

 
La DO Terra Alta va iniciar un debat al 2017 sobre la implantació de més aerogeneradors però aquesta vegada per rebutjar de manera ferma la construcció de nous parcs eòlics a la comarca i per reivindicar que la Terra Alta ha estat "prou solidària" amb la producció d'energies renovables al país, acollint una desena de parcs eòlics i produint de 286 MW de potència. 

En canvi, les tres plantes que Gas Natural i Alstom Wind preveuen construir l'any que ve a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, han rebut l'aprovació provisional del seu Pla Especial Urbanístic per part de la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre, i es podran executar, probablement, el pròxim mes de juny, amb l'aprovació definitiva de la comissió nacional. Els tres nous parcs suposen 30 nous aerogeneradors, que se sumaran als 184 actuals, estesos sobretot a la zona nord de la comarca. Des del Consell Regulador del vi alerten que amb aquesta dotzena de parcs només s'haurà implantat la meitat de l'energia eòlica que pot produir-se a la Terra Alta, i s'han mostrat bel·ligerants amb què continuï "la massificació eòlica" a la comarca. 

La DO Terra Alta, juntament amb altres empreses i associacions vinculades al territori i el paisatge, amb Unió de Pagesos, i alguns ajuntaments es mostren contraris a un projecte que "perjudica greument el model territorial i econòmic de la comarca, basat en l'agricultura i el turisme", malgrat reiteren estar a favor de les energies renovables "com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient". El sector vitivinícola assegura que els parcs eòlics que ja funcionen a la Terra Alta "no han revertit en positiu en el territori" i no tenen, ni han tingut, "en consideració la viabilitat paisatgística i ambiental de la comarca, posant en perill la viabilitat econòmica i social de les empreses de la zona".

La DO recorda que a la Terra Alta hi ha 6.000 hectàrees de vinya, 1.255 viticultors que produeixen 44 milions de quilos de raïm i 61 cellers que elaboren uns 7 milions d'ampolles de vi. També assenyalen que es perjudica els 23 restaurants, les 45 empreses que ofereixen allotjament i les 13 empreses que ofereixen serveis turístics a la comarca. El model eòlic implantat a la Terra Alta, insisteixen, "entra en contradicció amb els projectes d'enoturisme i oleoturisme" on també hi participa la Generalitat, així com amb el projecte intersectorial de la Ruta del Vi de la Terra Alta, l'organització de la darrera edició del Concurs Internacional Grenaches du Monde, les ajudes als joves agricultors, o les polítiques de lluita contra la despoblació i l'envelliment de la comarca i les Terres de l'Ebre. 

La DO Terra Alta apunta que la realitat actual "no té res a veure" amb la de fa dues dècades, quan es van crear les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari) per a la implantació eòlica a Catalunya i insisteix que, actualment, la pagesia i la viticultura són l'eina per un futur amb més garanties. "Necessitem més que mai les seves vinyes, els seus boscos i les seves muntanyes i la instal·lació a la comarca de la central eòlica més gran del país destrossa el més gran dels nostres actius, que és el paisatge", defensa en un comunicat el president de la DO, Joan Arrufí.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari