Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Bellmunt del Priorat i Miravet, els municipis que reciclen més i millor al Camp i l'Ebre

Publicat el 16/10/2017 15:21

BateaMiravetRasquera

En l'actualitat només hi ha tres municipis catalans -Argentona, Miravet i Rasquera- que cobren en funció de la brossa generada.


El municipi del Camp de Tarragona que més recicla és Bellmunt del Priorat (Priorat), mentre a les Terres de l'Ebre és Miravet (Ribera d'Ebre). L'agència de Residus de Catalunya ha fet públiques aquest dilluns, 16 d'octubre, les dades de la recollida de residus de l'any passat, en què es torna a constatar que les comarques del Camp van generar molta més brossa que la mitjana del conjunt del país -uns 1,58 quilos de deixalles per habitant i dia, mentre que la mitja catalana se situa en l'1,36 quilos.


Si en el conjunt de Catalunya, el percentatge de reciclatge va ser del 30%, el Camp s'ha quedat enrere, en el 27%, mentre l'Ebre, amb un 33%, ha superat lleugerament la mitjana. La Generalitat vol iniciar aquest darrer trimestre un procés de consulta prèvia per elaborar una nova Llei de Residus que permeti implantar un model individualitzat de gestió. L'objectiu final és el pagament per generació de residus, fent-ne un control a través de xips als contenidors o als cubells de les escombraries.


El Camp de Tarragona va generar l'any passat 352.111 tones de deixalles, el que suposa un 2,48% més respecte del 2015, que s'atribueix al pes del turisme. La comarca que ha generat més residus i menys ha reciclat ha estat el Baix Penedès, i la que ha fet millor els deures, el Priorat -amb un percentatge de reciclatge del 41,38%. En canvi, el volum de residus generats a les Terres de l'Ebre s'ha mantingut estable, amb unes 88.000 tones. El Baix Ebre és la comarca que concentra la quantitat més alta de residus, amb 518,90 kg/hab/any -l'única de la demarcació que supera la mitjana del país.


A escala municipal, Bellmunt de Priorat és el nucli que registra un millor índex de recollida selectiva neta, amb un 67,12%, seguit de la Masó (Alt Camp), amb un 61,89%. A l'Ebre, Miravet és el municipi que millor recicla, amb un índex del 64,82%, seguint de Batea (Terra Alta), amb un 59,84%. "La nova llei de residus que volem treballar de cara al 2018 ha d'establir un calendari, igual que ho va fer la del 1993, amb l'obligació que tots els ajuntaments independitzin el rebut de la brossa i, com a segon pas, el pagament per generació; cal un canvi de model i forma d'actuar", va afirmar Josep M. Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya. 


 


 


 


 


 


 


 


IMATGE: Director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep M. Tost, en la presentació de les dades del 2016.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari