Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Móra la Nova rep dues locomotores dels anys 50 pel projecte Caspolino

Publicat el 16/10/2017 10:27

Móra la Nova

Les dues màquines van ser fabricades a França i oferien un trajecte de Barcelona a Móra la nova.


Móra la Nova ha rebut aquest diumenge, 15 d'octubre, dues noves locomotores de principis dels anys 50. Les locomotores han entrat a l'estació de matinada, provinents de Madrid Fuencarral i tenen un alt valor històric, ja que van ser les primeres elèctriques que van modernitzar la xarxa ferroviària després de la Guerra Civil. El repte dels voluntaris del Museu del Ferrocarril de Móra és ara restaurar-ne una perquè torni a funcionar i encapçali la primera fase del Caspolino, amb la locomotora Ye-, que ja s'ha restaurat. 

Es preveu que el tren es posi en funcionament l'estiu del 2019 i que circuli entre el Baix Aragó, les Terres de l'Ebre i Tarragona. La primera locomotora que s'intentarà rehabilitar de les dues que han arribat aquest diumenge és la que conserva el color original, un verd que s'ha descolorit. El Museu del Ferrocarril incorpora així dues locomotores noves, elèctriques, fabricades el 1952 a França, anomenades 'les franceses' pels ferroviaris de l'època. Aquestes màquines van prestar servei des del 1956 en el recorregut de Barcelona a Móra la Nova, on s'acabava el traçat elèctric, i des d'aquest punt continuaven el trajecte, cap a Madrid, amb locomotores de vapor. Aquestes locomotores van deixar de servir a principis del 1990, quan van ser retirades. Ambdues han arribat a Móra després d'estar fins al moment en el Museu Nacional Ferroviari, segons ha explicat el president de la Fundació per a la Preservació de Patrimoni Ferroviari Industrial de Móra la Nova (FPPFI), Jordi Sasplugas.

D'altra banda, la FPPFI treballa per poder finançar la trobar el finançament que permeti rehabilitar la Mikado, per la qual ja s'havia demanat la seva inclusió al pla de foment turístic, que ha estat rebutjat per tercer cop. "És el segon any que hem estat a punt d'aconseguir-ho", ha apuntat Sasplugas, que creu que tant des de l'Ajuntament –que sol•licita l'ajut- com des de la fundació se seguirà treballant per buscar mesures de finançament que facin que la Mikado sigui una altra de les peces que inicia el tren turístic. "Ara mateix no ho tenim garantit però hi seguirem treballant i esperem que aviat puguem donar bones notícies", ha desitjat.


 


IMATGE: Una de les locomotores arribades a Móra la Nova. 'Ebredigital.cat'


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari