Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Els agents rurals adverteixen d'un alt risc d'incendi a l'Ebre després d'un estiu amb molts focs però poques hectàrees cremades

Publicat el 05/10/2017 16:51

GarciaL' Ametlla de MarTivenysTortosa

L'incendi més destacat de l'any és el de Tivenys amb 109 hectàrees afectades, el segon més gran de Catalunya durant l'estiu.

A les Terres de l'Ebre la campanya forestal estival s'ha tancat amb satisfacció però amb una crida a mantenir la prudència, ja que el risc d'incendi continua sent molt alt fins que no arribin els primers episodis de pluja abundant al territori. El nombre d'hectàrees cremades ha estat molt baix durant l'estiu i s'han concentrat sobretot a la comarca del Baix Ebre. L'actuació d'una incendiària a l'Ametlla de Mar, ja detinguda, i altres incendis petits que encara s'estan investigant, han estat la causa que el nombre de focs de l'estiu ebrenc sigui el més alt dels darrers 10 anys. En canvi, en 35 incendis han cremat 121 hectàrees, 109 de les quals concentrades en l'incendi de Tivenys, que va ser el segon més important al país aquest estiu.

Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, ha destacat els resultats de la campanya d'incendis d'aquest estiu com a positius, tenint en compte les condicions inicials que eren nefastes, després d'una primavera molt seca i un mes de maig sense pluja. El risc d'incendi a l'inici de la campanya era molt preocupant, com ha recordat Garcia, i durant els mesos de juliol i agost va empitjorar, arribant al mes de setembre als nivells màxims de sequera i mantenint-se tot l'estiu per sobre de la mitjana de Catalunya.

Tot i donar per acabada la campanya d'estiu, el risc continua sent altíssim. El cap dels Agents Rurals ha insistit a mantenir l'alerta tot i les bones xifres d'aquest estiu, amb 121,30 hectàrees cremades (només 1,59 ha de terreny no forestal i 22 ha agrícoles), la majoria en el foc de Tivenys. "Ha estat l'any amb el nombre d'incendis més alts de la dècada però hem de dir que ha estat tot un èxit, de moment, si tenim en compte el nombre d'incendis i el risc que teníem", ha apuntat. De fet, Garcia ha remarcat que la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, que són de les comarques amb més risc de Catalunya, només hagin perdut 45 i 38 ha, respectivament.

El nombre de focs s'ha disparat per l'actuació d'una dona a l'Ametlla de Mar, que després de provocar diversos focs, va ser enxampada 'in fraganti'. Està acusada d'un episodi de més de 20 focs des de la primavera i fins aquest estiu. El jutjat d'instrucció número 4 de Tortosa ha obert diligències penals i no s'han produït més incendis des d'aquesta detenció. Els Agents Rurals també tenen oberta la investigació de 9 focs més i n'hi ha 5 dels quals no s'ha pogut determinar la causa. En el global, el 22,9% dels focs estivals han estat per causes naturals – sobretot per tempestes seques- i també dos incendis han estat a causa de burilles de fumadors.


 


 


 


 


 


IMATGE: Efectius dels agents rurals durant les tasques d'extinció de l'incendi de Tivenys aquest juliol de 2017.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari