Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

1.770 tones de material radioactiu travessaran anualment una dotzena de municipis de Tarragona

Les poblacions afectades serien les d'Amposta, Camarles, El Perelló, Freginals, García, l'Aldea, l'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Masdenverge, Mora la nova, Tivissa i Ulldecona. Així se'n desprèn de l'estudi que ha presentat l'organització ecologista alertant dels riscos del transport d'aquest material procedent de les centrals de l'Estat.

Un risc per a les persones
La responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Raquel Montón, ha assegurat que el transport de tot aquest material radioactiu pot suposar un risc molt alt per a les persones ja que el nivell d'irradiació pot ser important. "En funció de la distància la dosi pot ser major o menor", ha alertat, per afegir que "a nivell mèdic no existeixen marges segurs".
Així mateix i durant la seva exposició, ha explicat que es poden produir imprevistos durant el trajecte i ha posat com a exemple els més de 700 incidents que s'ha produït al Regne Unit en els últims 25 anys, i ha avisat que sovint s'incompleixen els estàndards de seguretat que estableix la normativa europea per al transport de material radioactiu.El director de Greenpeace, Mario Rodríguez, i la responsable de la campanya nuclear de l'organització, Raquel Montón, han donat a conèixer aquest dimarts un informe alertant que una quarantena de camions amb més de 6.700 tones de residus nuclears procedents dels 7 emplaçaments nuclears que hi ha actualment a l'estat espanyol travessaran anualment durant els pròxims 40 anys 216 municipis en direcció al Magatzem Temporal Centralitzat previst a la població de Villar de Cañas, a Cuenca.

Es tracta de set rutes, entre les que hi ha la d'Ascó i la de Vandellòs, que partiran dels emplaçaments nuclears on es troben els 9 reactors i que poden afectar més de 6 milions de persones. A banda de Catalunya, la resta de Comunitats Autònomes a les que podria afectar el transport d'aquest material són el País Valencià, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Madrid i Extremadura

El director de Greenpeace, Mario Rodríguez, ha lamentat que no s'hagi consultat els ciutadans d'aquests municipis i que tampoc "hagin tingut l'opció de manifestar el seu parer al respecte". "El procés està ple de riscos", ha subratllat, per afegir que "no es pot deixar 216 municipis al marge d'un tema que els hipotecarà durant tants anys".

Greenpeace considera que els municipis pels quals passaran aquests combois nuclears haurien d'intervenir en la presa de decisions i denuncia que el ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient no hagi escoltat la petició de l'entitat ecologista d'introduir totes aquestes poblacions al projecte.

És per això que sol·liciten la paralització "immediata" de la construcció del magatzem temporal centralitzat de Villar de Cañas perquè, segons ells, "no hi ha cap termini previst pel qual s'hagin d'accelerar les obres". També demanen l'actualització del pla de residus radioactius i critiquen que el projecte es fonamenti en un pla obsolet, de l'any 2006.

En aquest sentit, l'entitat ecologista ha posat la seva pàgina web a disposició dels habitants d'aquestes localitats per tal que facin arribar una petició als responsables polítics per tal de promoure iniciatives de suport a una "moratòria" al projecte del Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius de Villar de Cañas. /ACN)


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari