Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La MADE, satisfeta per l’esmena que preveu destinar el 10% de l’impost sobre la producció d’energia d’origen nuclear

Els responsables de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya la valoren molt positivament

Els responsables de la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya (MADE) dimecres van fer una valoració molt positiva per l'esmena incorporada a la llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya que preveu destinar una part de l'anomenat 'impost nuclear' a les zones nuclears d'Ascó i Vandellòs.

Segons va explicar el president de la MADE, Jordi Jardí, “la conselleria d'Empresa i Ocupació ens ha comunicat que els compromisos assolits a la reunió del passat desembre amb el conseller Felip Puig, s'han concretat en una esmena, pactada amb el departament d'Economia, que preveu destinar el 10 per cent de la recaptació de l'impost a les zones nuclears d'Ascó i Vandellòs”. Jardí va mostrar la seva satisfacció i va agrair “l'efectivitat del compromís del Govern”. Més concretament, el director de la MADE, Joan Sabanza, va donar a conèixer que el text d'aquesta esmena, incorporada pel grup parlamentari de CiU al redactat de la llei 12/2014 de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear, estableix que “el 10 per cent de la recaptació efectiva de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear serà destinat a nodrir un fons orientat a fomentar el reequilibri territorial de les zones afectades per activitats de producció d'energia elèctrica d'origen nuclear”. Sabanza també va afegir que el text de la moció diu que aquest fons “tindrà la finalitat de promoure i millorar la competitivitat i la diversificació econòmica de les zones nuclears catalanes”.
Cal recordar que el passat 19 de desembre, els alcaldes dels municipis integrats a la MADE, acompanyats pel delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, es van reunir, al Parlament de Catalunya, amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, per demanar que els pressuposts de la Generalitat del 2015 destinin una part del nou impost sobre producció d'energia d'origen nuclear a polítiques de competitivitat i diversificació econòmica dels municipis de les zones nuclears. Durant la reunió, el conseller es va comprometre a fer una proposta al Govern per tal que el pressupost 2015 destini una part del rendiment d'aquest impost a les zones nuclears per equilibrar i promoure el desenvolupament territorial.
La MADE té com a objectiu aconseguir una evolució en el panorama que ha dominat les decisions polítiques entorn de l'energia, sector en el qual al món local se li ha fet jugar un rol passiu. Per a aquesta finalitat, la MADE manté relacions permanents amb la Generalitat de Catalunya, el Govern central i el món empresarial per tal de defensar els interessos dels municipis de la zona MADE. D'aquesta manera, l'associació vol esdevenir un punt de referència a escala estatal pel que fa a producció, recerca i desenvolupament de noves tecnologies en relació a l'energia, i també a l'hora de captar empreses grans consumidores d'energia. Als termes municipals d'Ascó, Garcia, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d'Ebre, Tivissa, la Torre de l'Espanyol, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Vilalba dels Arcs es produeix més del 70% de l'energia elèctrica que es consumeix a Catalunya, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II), una planta de cicle combinat (La Plana del Vent), tres centrals eòliques, el parc eòlic de 30 Mw, compartit entre Ascó, Móra d'Ebre i Garcia, una central hidràulica (a Riba-roja d'Ebre) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova i Vilalba dels Arcs.
Foto: Arxiu MADE.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari