Relleu al capdavant de l’alcaldia de Santa Bàrbara. Josep Lluís Gimeno és l’alcalde des de fa pocs dies, però és bon coneixedor dels engranatges del consistori i els reptes de Santa Bàrbara. Gimeno assumeix el càrrec amb l’objectiu de donar continuïtat a la tasca iniciada i aportar una mirada renovada al municipi. Ho explica en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.
Tot just fa uns dies que ets l’alcalde de Santa Bàrbara. Com t’hi trobes?
M'hi trobo còmode, però és una posició de responsabilitat per a la qual cal tenir una perspectiva de 360 graus de la població i a l'abast de tothom. Aquesta és la manera que entenc de fer política, perquè jo no soc polític, sinó una persona de servei públic.
El primer que has fet ha sigut parlar amb altres alcaldes i alcaldesses de les poblacions del voltant. Amb quina finalitat?
Primerament per cortesia. A mi m'agrada parlar cara a cara amb la gent, veure la seva expressió, perquè es tracta de generar vincles. Els pobles veïns són petits com nosaltres, i compartim problemàtiques. La meva idea és mirar si podem ajudar-nos entre poblacions, fent comunitat, optimitzant recursos sense atomitzar-los, i treballant en positiu.
Aquestes primeres trobades deuen haver sigut ben favorables...
Sí, i sovint és sorprenent que estiguem en un nivell de coincidència del 100% sobre quina és la problemàtica a abordar. Llavors, és molt més fàcil arribar a acords, sempre des de la perspectiva que el lideratge ha de ser compartit, amb una obertura màxima de cara als nostres veïns. Així entenc la política: si els meus veïns estan bé, jo estic bé.
Prens les regnes de l’alcaldia a mitja legislatura, però aquests dos primers anys, entre socis de govern que us heu entès bé. És així?
Sí, hem tingut una coalició molt estable, amb enteniment entre companys. Cadascú té la seva manera de veure les coses, no tot és un camí de roses, però amb diàleg i voluntat per part de tothom, s'arriba a bon port, i aquesta primera part de la legislatura ha sigut així. S'ha mantingut moltíssim la independència de cada regidoria, no hi ha hagut intervencionisme sinó consens, i al final, aquest model ens ha donat bon resultats. Entenem que continuar la mateixa línia és l’encertat.
Quins són els projectes per Santa Bàrbara que s'han abordat aquests dos primers anys?
Tenint en compte que els temps de l'administració fan que els projectes comencin sense saber ben bé quan s’acabaran, hem treballat projectes que estaven en procés, com ara la finalització de l'últim tram de la canalització de les aigües. Hem generat projectes nous, que estan en fase de redacció, licitació i execució. En la gestió municipal diària, moltes vegades es posa èmfasi en projectes molt visibles, i als mitjans i a tothom li agrada parlar-ne, però la realitat de l’Ajuntament molts cops no es veu. Parlo de la remodelació d'aquelles màquines obsoletes d'aire condicionat, de la piscina que perdia aigua, dels carrers que estaven deixats, de les canonades... Tot això són projectes sense ressò, però que garanteixen la qualitat de vida de la gent.
A Santa Bàrbara teniu un Smartcentre molt important. Com està funcionant?
L’Smartcentre és un espai multidisciplinar on donem una gran quantitat de serveis, amb personal qualificat per gestionar tota aquesta tecnologia: tramitació de subvencions, ajudes a les persones, als nous vinguts, generació de documentació, aules de formació informàtica, impressores 3D, realitat virtual... és un conglomerat amb molts serveis de qualitat, inclosa la biblioteca. Ens en sentim molt orgullosos perquè ens fa ser referent a nivell comarcal i de país.
Un altre tema és la comunitat energètica. Com avança?
Possiblement a partir d’octubre ja es podrà començar a subministrar energia als usuaris. En un principi es va plantejar una comunitat energètica gestionada per la Cambra de Comerç. La idea va néixer per potenciar els comerços sense teulades on posar energia renovable. Per això, l’Ajuntament ha cedit espais per a aquesta iniciativa, un cop s’ha vist el projecte, els quilowatts que s’intentarà que arribin a tothom de Santa Bàrbara que accedeixi a la comunitat energètica, i tenir energia verda. Pensem que si funciona bé, pot tenir creixement.
Aquesta és una de les preocupacions de molts ajuntaments, la transició ecològica. Com ho teniu a Santa Bàrbara?
No és només una preocupació, sinó una obligació. Molts dels diners que ens arriben de l'ImpulsDipta tenen condicionants, i un d’ells és que un percentatge ha de servir per generar projectes de transició ecològica. Tenim uns quants edificis que procurem que siguin autosuficients el màxim nombre d’hores de sol. Amb un 80% tenim l'Smartcentre, les escoles, la llar d'infants... També anirem avançant un altre projecte ambiciós, que és traspassar tota la il·luminació de la població a energia LED.
Quin és el projecte que us heu proposat que d’aquesta legislatura no passa?
Puc garantir un parell de projectes que estaran enllestits sense cap dubte. Un serà l’arranjament del tram central del Carrer Major, una obra que ja està en fase de licitació. Un altre és el canvi d’un gran tram de canonades d’aigua. L’empresa constructora començarà al setembre i tindrem mig poble tallat. Aquests són dos projectes, un ja assignat, i l’altre està licitant-se. També està molt avançat el projecte del local de joves, gràcies a l’ImpulsDipta del pressupost per al 2026. També tenim la col·locació d’una grada coberta per a 150 persones al club de futbol. I si surt una subvenció del ministeri per ajuts a catàstrofes, es tirarà endavant una bassa de laminació.
Santa Bàrbara també té un polígon industrial...
Sí, s'ha començat a treballar en l’ampliació del polígon industrial, del qual, avui mateix, no tenim ni un metre quadrat lliure. Per això s'ha començat la tramitació per ampliar-lo, per si necessiten afegir 40, 50, 100 hectàrees. Per tant, hem de començar el procés per negociar amb els propietaris dels terrenys; però abans hi ha una fase documental ben important.
I a nivell cultural, alcalde?
A Santa Bàrbara tenim un referent cultural que és el festival Rihihiu, que estem potenciant. Les organitzadores del Rihihiu, d’arrels 100% planeres, cada any es superen, portant a Santa Bàrbara una visió de la cultura contemporània molt avançada que posa Santa Bàrbara al mapa de la cultura de primer nivell. El Rihihiu seria el gran expositor, però a nivell diari tenim un club de lectura molt actiu que cada mes fa vindre un escriptor i ens dona molta visibilitat. També, el Campus d'Estiu, totalment gratuït que acaba amb un concert d'estiu on acuden centenars de persones. A més, a Santa Bàrbara tenim un teixit social, cultural, esportiu, molt important.
I abans d’acabar...
A través del Diari vull fer una crida a la pau. Que pari el genocidi pel que tantes persones estan patint. Crec que tothom que tingui l’oportunitat ha de fer el mateix clam: que s’acabi la guerra. I sobretot, que s’acabi el patiment de tantes persones a la franja de Ghaza i a tot arreu del món on hi ha guerra. Si us plau, que s’acabi ja.
Per Roser Pros-Roca a Actualitat