Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Sisco Ollé, regidor de festes de Roquetes: “La Festa grossa és tots els dies”

Publicat el 07/07/2025 00:00

Roquetes està vivint les seves Festes Majors dedicades a Sant Gregori, festivitat, tot sigui dit de pas, que al calendari cau al mes de maig, però que els roquetencs han traslladat al mes de juliol per tenir dies en els quals no plogui. Fan bé, perquè el seu programa d’actes està tan nodrit que seria una llàstima que algun s’hagués d’anular a causa del mal temps. Sisco Ollé és el regidor de festes de Roquetes i explica com seran aquestes festes que tot just han començat, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Sisco, teniu un programa de festes molt nodrit, amb una quantitat d'actes impressionant per a 11 dies de festa…!


Molts actes, sí, de tot tipus: institucionals, organitzats per entitats i actes muntats pel Patronat de Festes de Roquetes. Destacaríem les menjades populars, els balls, i sobretot, el Gran Cosso-Iris. Procurem que siguin festes molt participatives i que tothom s'ho passi el millor possible.


Quines novetats teniu respecte del programa de l'any passat?


Sobretot en la proposta musical nocturna, als menjadors populars, i també, l’últim divendres de festes hi ha la menjada de la gent gran, que aquest any s'inclou dins la festa. També tindrem l'actuació infantil d’El Pot Petit, dijous de la setmana que ve, amb una entrada solidària que anirà a l'Hospital Sant Joan de Déu, per a famílies de xiquets i xiquetes amb càncer. I sobretot, tindrem un espectacle piromusical de cloenda de festes, que serà una novetat a les Terres de l'Ebre, que combina focs d'artifici, música i drons. Serà la primera vegada que es faci un espectacle així a nivell estatal.


A banda dels actes lúdics, quins actes protocol·laris i solemnes celebrareu al voltant del patró, Sant Gregori?


A nivell institucional, el pregó el farà Pilar Perolada, del Fort de pa Perolada, establiment que enguany fa 100 anys. Per a l’Ofrena de Flors i Fruits hem convidat al diputat Albert Salvadó, per la seva defensa de l’Ebre al Parlament de Catalunya. No pot faltar la missa de diumenge dedicada a Sant Gregori, amb la ballada de gegants i nans davant de la porta de l'església.


Parlant de gegants, recentment han sigut notícia, oi?


Enguany, aprofitant el 175 d'aniversari de Roquetes, els hem restaurat, i diumenge passat els vam presentar en un acte que va ser un èxit de públic. Els gegants són la màxima representació de Roquetes del poble, sobretot quan participen en diferents activitats festives o culturals. Els nanos també tenen 80 anys i els restaurarem aviat. Als gegants són els primers que van sortir com a motllo original del taller Ingenio de Barcelona, que van ser els primers artesans dedicats a crear imaginari popular a Catalunya. Els nostres són històrics i tenen cabell natural. Es diuen Isabel i Gregori, per votació popular. Isabel perquè, encara que Roquetes és 100% republicana, li vam posar el nom de la reina Isabel II, perquè és qui va donar la independència a Roquetes. I en el cas d'ell, Gregori, pel nostre patró.


En quin dia centreu la festa grossa d’entre els 11 dies de celebració?


La festa grossa és tots els dies. Dissabte i diumenge són molt importants. El primer dissabte es fan els actes més protocol·laris i és quan la gent surt més al carrer. I el diumenge és el Gran Cosso-Iris. Enguany està previst que desfilin 30 carrosses decorades amb paper de ceba. Són magnífiques, i premiarem a tres guanyadores. A part del que simbolitza el Cosso-Iris, també tenim la batalla de boles de confeti, i com més carrosses hi ha, més festa es fa. Aquest és un reclam per a molta gent del territori, perquè veuen la qualitat de les carrosses i el goig de participar en aquestes festes, tot i que la participació està garantida, perquè totes les entitats hi participen, hi ha molta festa de carrer, i tothom surt a passar-s'ho el millor possible. Pensa que fem una menjada popular per a 3.000 persones.


3.000 persones?!!


Sí, és el Sopar de la Cabra que farem dimarts 8, i que arriba a la 41ª edició. Té una explicació: abans, a la Reserva Natural del Port, cada municipi tenia una dotació de cabres per a consumir. Per això es va decidir fer un sopar consistent en patata estofada amb cabra. Avui  mengem bou estofat, però les 3.000 persones sopant hi són. Les altres menjades populars, que són dimecres, dijous i divendres, són dinars amb 2.000 comensals. Dimecres farem la menjada popular de paella. El dimecres tindrem fideuada, i el dijous, mandonguilles amb llagostins. Aquests àpats enormes els preparen cuiners professionals i la gent s'ho passa de meravella, sota una bona ombra, amb els companys i la colla, en plena festa.


A Roquetes teniu alguna beguda o algun plat que sigui típic de la festa de Sant Gregori?


El més típic és la punyeta. Els de Roquetes som punyeteros. Aquest mal nom ve perquè hi havia moltes dones que es dedicaven a fer les punyetes, que anaven cosides als punys dels vestits de les pageses. Lligat amb això es va ser fer una pasta, que és un híbrid entre el pastisset i una pasta seca, farcida de crema i massapà. També tenim un pastís, que es diu la Sopa de la Reina. La base del pastís, de bescuit, s’emborratxa, i també porta crema cremada i nata. Per les Festes Majors, la Sopa de la Reina, és sagrada. Es menja molt a les Terres de l'Ebre, però va néixer a Roquetes fa més de 100 anys.


Preparar aquest enorme programa d’activitats porta una feinada. Com a regidor, què li vols dir a l’equip organitzador?


Als anys 60 del segle passat, a Roquetes es celebraven festes quan sobraven diners, i per tant, només es feien dos dies de festa i poca cosa. Llavors, un grup de joves del poble va anar a veure l’alcalde i li van dir, “escolti senyor Lluís, vostè vol fer festes al poble?” I ell va dir que si, si hi hagués diners. Així, la comissió de festes és una iniciativa popular. A partir dels anys 70 es va concertar un grup de persones encarregades d’organitzar les festes. El Patronat de Festes col·labora amb l'Ajuntament, perquè l'Ajuntament les financia i el Patronat les organitza. També munten la desfilada de reis i d'altres festes que celebrem. L’Ajuntament i el Patronat fem tàndem a través d’un conveni, i les persones del Patronat ho fan desinteressadament i voluntàriament. Per tant, cal agrair que es dediquin tot l'any a l’organització de les festes. També vull fer un esment especial a Ignasi Blanch, dissenyador del programa des de fa més de 20 anys, que sempre l’encerta. En aquest cas, es pot veure el municipi celebrant el 175è aniversari.


He vist al programa que també sou seu d’Eufònic, coincidit amb les Festes Majors de Sant Gregori?


Sí, Roquetes formem part del projecte Eufònic a Terres de l'Ebre, i en aquest cas, a l'Observatori de l'Ebre, dimecres 9 de juliol, també gaudirem d’una actuació musical d'Eufònic, coincidint amb les dates de Festes, amb l’actuació de Néstor Calderer i Edu Comelles, amb un piano devastat per la DANA. Serà molt interessant, segur.


 

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari







Amb el suport de: