Un dels molts atractius dels que gaudim a les comarques ebrenques és l’àmplia selecció de productes, absolutament extraordinaris, de quilòmetre zero, que protagonitzen les cartes que els millors restauradors ofereixen al públic. Un d’aquests productes estrella és el musclo.
Anem a l’origen. L’estiu al delta de l’Ebre té un gust i una olor ben particulars: la fusió de l’aigua dolça de l’Ebre amb la salabror del mar crea un ambient únic, ideal per al conreu de musclos i ostres. A les muscleres de la badia dels Alfacs i la badia del Fangar, a la Ràpita, l’equilibri natural de tots els factors que hi conflueixen, afavoreixen la cria del Mytilus galloprovincialis, un musclo ebrenc de carn ferma i sabor intens, altament apreciat.
Als anys 40 del segle passat, la família Prats va introduir el sistema de les batees per a la cria del musclo, convertides avui en un símbol de la cultura marinera. Actualment, hi ha 90 batees a la zona dels Alfacs i 76 més al Fangar, que entre maig i primers de setembre produeixen uns 4 milions de quilos. Des del seu origen a les aigües rapitenques fins a la seva arribada a la taula, els musclos del delta simbolitzen una història d’esforç, tradició i excel·lència culinària. Aquests musclos són famosos pel seu sabor inigualable i la seva versatilitat a la cuina. I tanmateix, només el 5% de la producció de musclos es consumeix a l’Ebre.
Per això, entitats com el GALP Mar de l’Ebre i Fepromodel Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta i la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van organitzar un acte de presentació al Mercat Municipal d’Amposta, amb la idea de reivindicar i difondre les bondats i propietats d’aquest producte tan essencialment ebrenc.
La iniciativa no era només oferir un tast —que també—, sinó posar en valor un producte de quilòmetre zero, sostenible, saludable i d’una qualitat reconeguda pels experts i els xefs més estrellats del firmament gastronòmic. El moment escollit va ser l’idoni, perquè al juny estem en plena temporada de collita del musclo i, per tant, ara és quan cal promocionar-lo de mil maneres possibles, amb tot el potencial gastronòmic del món.
A més, en un context com l’actual, amb una creixent consciència sobre la salut i la sostenibilitat, és bo destacar que el musclo és ric en proteïnes d’alt valor biològic, ferro, iode, vitamina B12 i omega-3. Un aliment que contribueix a una dieta equilibrada i que es produeix respectant l’ecosistema marí del delta, deixant-lo créixer al seu ritme i vetllant-lo perquè no es constipi.
Aquest any 2025, Catalunya ostenta el reconeixement de Regió Mundial de la Gastronomia, oferint una plataforma immillorable per visibilitzar el nostre patrimoni alimentari. I no podem parlar d’identitat culinària catalana sense posar damunt la taula els productes del mar. A les Terres de l’Ebre tenim el privilegi de comptar amb una joia com el musclo i per això, accions com la del GALP Mar de l’Ebre i Fepromodel són un pas adequat en aquesta direcció, i un exemple de col·laboració entre productors, administracions i sectors implicats en la promoció alimentària.
I també són una mostra de com el sector primari pot esdevenir motor econòmic, enllaçant tradició, innovació i turisme gastronòmic.
Perquè, siguem clars, al darrere de cada musclo que arriba a les nostres cuines hi ha el treball incansable de les muscleres, de les famílies que viuen del mar, de les generacions que han après a entendre’l i a respectar-lo. En moments en què la globalització amenaça amb uniformitzar-ho tot, defensar el musclo ebrenc és apostar per la diversitat, la proximitat i la qualitat.
El missatge està clar: reivindiquem el musclo personificant en ell una forma molt concreta de viure i de relacionar-nos amb l’entorn. Perquè si alguna cosa hem après és que allò que tenim més a prop també pot ser allò més excepcional. El musclo ho és. Només cal tastar-lo per entendre-ho.
Per Més Ebre a Editorial