Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La Ruta de la Sega: de les arrels al futur del Delta

Publicat el 02/06/2025 00:00

Hi ha gestos que honoren la terra, les persones que la treballen i la cultura tradicional que ho ha fet tot plegat possible.


Aquesta setmana s’ha fet la presentació de la Ruta de la Sega, una iniciativa impulsada per la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Arròs del Delta de l’Ebre, demostrant al món que les Terres de l’Ebre estimen allò que els és més inseparable i que les projecta al món, un producte estrella tan versàtil com és l’arròs, sabent segur que mantenir viva la tradició no significa mirar enrere, sinó construir un futur amb consciència del que som i d’on venim.


Del 7 de setembre al 12 d’octubre, set municipis del Delta —Amposta, l’Ampolla, Camarles, Deltebre, la Ràpita, l’Aldea i Sant Jaume d’Enveja— s’han unit amb la voluntat de sumar esforços en una proposta gastronòmica, cultural i turística que converteix el cicle de la sega de l’arròs en un relat compartit. I això que la història ja és coneguda, perquè sempre té els mateixos protagonistes: la terra fangosa, del treball col·lectiu, l’aroma de collita, del soroll de les segadores i el silenci dels arrossars quan acaba el seu cicle a primers de tardor. Per això, a aquest valor ebrenc, aquesta iniciativa ha volgut afegir l’oportunitat que genera fer les coses amb estima i qualitat.


El projecte, presentat a Barcelona, està apadrinat pel conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig i pel president de la DOP, Marcel Matamoros, i ha comptat amb el suport gastronòmic del xef Fran López, referent inqüestionable de l’alta cuina ebrenca. Aquesta és la bona notícia: l’aliança entre institucions, productors i actors del territori; però encara ho és encara més el missatge que conté: al Delta es conrea arròs, sí, però també idees, projectes i una voluntat decidida de protegir allò que ens singularitza.


La Ruta de la Sega, doncs,  és una manera d’entendre el territori i d’explicar-lo. És un reconeixement explícit al treball dels pagesos que per generacions han mantingut viu un conreu que estructura el paisatge, mou l’economia i vivifica la cultura d’un dels espais més fràgils i valuosos de Catalunya. I és, també, una manera intel·ligent de generar impacte turístic, donant valor al relat del territori. I encara, una altra reflexió de fons: el patrimoni immaterial és una riquesa que cal activar i posar en circulació. Per tant, l’arròs del Delta, amb segell DOP i un relat potent, és un actiu que ha d’estar en el centre del mapa gastronòmic i cultural de Catalunya.


Per això, l’aliança amb la marca Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 obre una finestra d’oportunitat immillorable per consolidar la Ruta de la Sega com una cita ineludible a l’agenda ebrenca i catalana.


La plantada i la sega de l’arròs ha estat històricament un moment d’esforç, però també de comunitat. Un temps de tràfec i celebració, de començar i acabar la campanya i de compartir-la festivament.


Ara, amb la Ruta de la Sega, aquest llegat es relliga i es projecta. Es trenca qualsevol possible aïllament i es construeix xarxa. I el més important: es dona visibilitat a una manera de fer que ha resistit el pas del temps sense renunciar a la innovació ni a la qualitat.


Per això, aquesta s’ha d’entendre, també, com una crida a la ciutadania perquè aprofiti aquesta ocasió per redescobrir el Delta amb ulls nous, acostar-se a les terres de l’arròs amb curiositat i respecte, perquè el delta es mira, però també s’escolta, s’olora i se sent.


Amb la creació de la Ruta de la Sega, el Delta de l’Ebre s’erigeix com a exemple viu d’un territori que sap preservar la seva memòria col·lectiva, promocionar la seva gastronomia i obrir-se amb intel·ligència i orgull al món. Una aposta necessària i estratègica.


 

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari







Amb el suport de: