Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Lluís Agut, president del Consell Comarcal de la Terra Alta: “Hem aconseguit que la comarca estigui ben considerada a nivell turístic i cultural”

Publicat el 24/07/2024 00:00

El Consell Comarcal de la Terra Alta és l’òrgan que impulsa el desenvolupament econòmic i social d’aquesta comarca, la Terra alta, que té dos punts forts: l’agricultura i el turisme. I també una rica herència cultural. Lluís Agut és el president comarcal i parla sobre aquest ens en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Fa un any que el plenari del Consell Comarcal es va constituir. Quin balanç fas d’aquest primer any de mandat?


Ha sigut un any molt positiu. Hem acabat molts projectes que hi havia engegats i n’hem impulsat de nous que estan començant a donar fruit per als terraltins i les terraltines. Fem un balanç molt positiu d’aquest primer any. Això vol dir que en els propers tres anys podrem fer molta feina per la Terra Alta, que és una de les comarques més necessitades de Catalunya.


Quines són les necessitats que heu detectat?


Moltes. Nosaltres donem gestió i reforç als ajuntaments en benestar social, ensenyament, joventut, el ventall és ampli. Però n’hi ha dues d’urgents que són sobre les que més incidim: la sanitat i el transport. Pel que fa a sanitat, el principal problema és la manca de metges a la comarca. Estem parlant d’una comarca envellida. Hem traslladat aquesta necessitat al departament de Sanitat i la situació ha millorat, però no tant com voldríem. No pot ser que la gent gran tingui servei mèdic només un cop per setmana, o bé que s’hagin de desplaçar a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa o a les urgències de l’Hospital de Móra d’Ebre quan un metge de poble resoldria el tema en mitja hora. Aquesta és la mancança més gran que hem detectat. Passa igual amb el servei de pediatria, que també és insuficient.


Comentaves que l’altra qüestió és el transport públic...


Sí, estem negociant amb el departament de Territori de la Generalitat i les negociacions van per molt bon camí. Així que estic convençut que la Terra Alta serà una de les comarques beneficiades en aquest aspecte. Aquests són dos dels problemes pels que estem treballant més; però a banda, ajudem a les empreses. Hem aconseguit, amb un acord amb el Consell Comarcal del Baix Ebre, entrar al programa 30 plus per afavorir la contractació i inserció laboral de persones aturades de 30 anys o més, del qual s’han beneficiat 9 empreses terraltines, amb dotacions de fins a 11.000€ per contracte. Això és molt important per una comarca que no està industrialitzada. I després, des del Consell hem donat màxim recolzament a la llei dels Fons de Transició Nuclear, perquè pensem que a la comarca li pot anar bé, tant a nivell empresarial, com turístic i agrícola. De fet, els dos punts forts de la comarca són l’agricultura i el turisme. Esperem que surtin bones convocatòries i que arribin les dotacions compromeses. I més, en temes d’habitatge hem fet un catàleg d’habitatges, i d’habitatges comercials buits de la comarca, perquè un dels causants del despoblament és la manca d’habitatge, i l’hem d’evitar com sigui. En aquest primer any hem treballat molts temes, però aquests són els principals.


 


El Consell gestiona el departament de Serveis Socials de diversos ajuntaments. Com ho teniu a la Terra Alta?


Ho tenim prou bé. Hem continuat el servei tal i com estava organitzat fins ara. Tots els pobles tenen servei d’assistent social i també aportem treballadors socials que van als domicilis que es requereix, perquè tenim molta gent gran. Precisament, els serveis socials són la part més delicada de tot el que gestionem.


 


Malgrat els anys que fa que el Consell té presència al territori, els usuaris saben quan i en quines circumstàncies poden dirigir-se a vosaltres?


Cada cop més. Quan hi ha un problema d’habitatge, quan algú té alguna reclamació, alguna qüestió d’ensenyament inclòs el transport escolar... Tant dins com fora de la comarca, perquè els consells de la Terra Alta i la Ribera estem al Consorci Intercomarcal d’Iniciatives socioeconòmiques, pel qual, fins a 11 empreses han pogut ampliar el seu negoci. I sí, cada vegada més els usuaris saben què trobaran al Consell. Per exemple, qui necessita fer-se la signatura electrònica ve aquí i té el servei gratuït; qui necessita psicòleg, al Consell en tenim un que el rebrà i l’atendrà; el transport escolar és gratuït per part del CC, que també ajuda els estudiants de Bat o d’FP. El menjador també es facilita des del Consell.


Quins projectes nous voleu emprendre aquests proper tres anys?


Un dels més propers és la constitució d’una mesa de treball per tractar sobre l’aprofitament i gestió de la biomassa forestal i agrícola que es genera a la comarca. Pensem que el tema energètic també és fonamental. En aquest sentit tenim convenis amb diferents pobles de la comarca per tirar endavant un projecte de plaques solars per un bon aprofitament energètic. I a banda, també tenim els Fons de Transició Nuclear, a veure com des del Consell podem gestionar les noves línies.


Ara que parlem de tema energètic, fa pocs dies va sortir la notícia que el CCTA pren mesures per combatre la massificació eòlica i presenta al·legacions als nous projectes. Què en pots explicar?


És la demanda que tenen els ajuntaments, que consideren que ja tenen prou molins. Des d’aquí es genera molta energia, però a la Terra Alta en queda molt poca. En canvi, si la major part d’aquesta energia es quedés a la comarca o a fins i tot a les Terres de l’Ebre, seria una altra cosa; però és que les gestores d’aquests parcs eòlics fan córrer l’energia que es genera aquí i tampoc deixen diners. Nosaltres no estem en contra de les noves energies renovables, però no podem ser el parc eòlic de Catalunya. És una petició que arriba des dels ajuntament i que aglutina i gestiona el Consell Comarcal.


El turisme i la cultura són dos punts forts de la comarca. Com els impulseu?


Donem suport als ajuntament, empreses o entitats que emprenguin alguna iniciativa turística. El nostre punt fort és la via verda, que té un cost de manteniment molt important. A la via verda arreglarem les estacions de Bot i d’Horta, sempre amb el consens dels ajuntaments. També en alguns túnels que estaven malmesos i en l’asfalt, invertirem 900.000 euros. És una via complicada per la seva tipologia, però paisatgísticament és preciosa. També apostem pels centres d’interpretació de la Guerra Civil, donem suport a les festes populars, i a més, tenim quatre grans esdeveniments culturals: la Fira del Vi de Gandesa, la Passió de Vilalba i els Arcs, el festival Cruïlla de Batea, i el més gran, l’In-FCTA, el festival de cinema de la Terra Alta, en el qual participen actors i actrius d’àmbit nacional i internacional. El turisme i la cultura són dos aspectes que tenim molt ben treballats i la Terra Alta és una de les comarques de Catalunya més ben considerada, turísticament parlant.


El Consell Comarcal de la Terra Alta ha estat distingit per l’Administració Oberta de Catalunya. Com ho rebeu?


Amb satisfacció. D’entre els Consells de menys de 20.000 habitants ens van donar el segon premi com a capdavanters en transformació digital. Alguna cosa ben feta devem fer. Des de 2017 fins ara ens han donat 3 distincions. A més, el dia de la recollida de premis també es va premiar l’Ajuntament de Caseres i l’Ajuntament de Vilalba dels Arcs. Aquell dia la Terra Alta va triomfar.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari