Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La frontissa de l’any

Publicat el 23/06/2023 00:00

L’estiu comença per Sant Joan i és una frontissa que parteix l’any deixant la primavera enrere.


Amb l’estiu arriben els mesos caniculars, els més xafogosos de l’any i, de la forma com el canvi climàtic ha premut l’accelerador, també els més perillosos. Tot i que aquests darrers dies hem viscut una petita treva i ha plogut a les capçaleres dels rius, que és exactament on ho ha de fer perquè l’aigua circuli i s’acumuli de forma apropiada, sense fer mal i podent-se aprofitar gairebé tota, el cert és que la mel a la boca ha durat poc. Segons els experts caldria que plogués matí, tarda i nit unes quantes setmanes seguides per sadollar la set del terreny i que camps i boscos recuperessin la seva vitalitat. En tot cas, qualsevol aigua del cel és benvinguda.


Diuen que la matinada de Sant Joan les herbes cobren virtut i que és el millor moment de l’any per collir-les, assecar-les i donar-els-hi usos medicinals amb elaboracions tradicionals. Les antigues trementinaires que anaven pels pobles venent els seus remeis en sabien molt d’aquests assumptes. Avui però, en tenim prou en anar a l’herbolari que hi hagi més a prop de casa. Tot canvia.


Sant Joan ve marcat per la tradició de les revetlles, de les coques amb fruita i pinyons, de les trobades amb família i amics, de la pirotècnia i també de les fogueres que evoquen el sol. Es demana precaució i controlar les fogueres que s’encenguin. Els Bombers han advertit que aquest estiu caldrà estar més alerta que mai i es demana a la població que, davant de qualsevol petit indici, truqui ràpidament al 112 perquè, amb una mica de sort, els professionals puguin evitar mals majors. Ara bé, tota prevenció és poca i el primer que cal, és la consciència que la combinació de foc i bosc és una molt mala idea.


L’estiu és temps de carrer, de vacances per a moltes persones, i sembla que tot prengui un altre ritme, amb els dies més llargs i xafogosos És temps de festivals d’estiu amb música i actuacions per a tots els gustos, mostres de productes, fires de promoció, jornades gastronòmiques i  festes majors a tots els pobles i ciutats. El calendari a les Terres de l’Ebre, i fora d’elles, és pràcticament infinit i les oportunitats per gaudir d’aquestes propostes són incomptables. Una bona organització d’agenda resulta fonamental per aprofitar al màxim tot el que l’estiu ofereix. I sempre podeu comptar amb una eina imprescindible: la guia Ebrexperience, per no perdre-us res.


Tot això sense oblidar una cita que, sí o sí, ens han obligat a tots plegats a marcar en vermell al calendari: el 23 de juliol tenim una convocatòria electoral per sorpresa a la que caldrà donar resposta. Els partits tenen els motors preparats i els candidats i candidates ben greixats perquè la maquinària funcioni amb la precisió d’un rellotge suís.


Sant Joan és la porta que condueix a tot això i més. Com deia el poeta “ja les podeu fer ben altes les fogueres d’aquest any”... amb prudència, cordura i sensatesa, això sí.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari