Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Tortosa acull una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Publicat el 15/04/2024 09:47

Tortosa

El centre atendrà víctimes de la vegueria de les Terres de l’Ebre


El Departament de Drets Socials de la Generalitat ha obert a la capital del Baix Ebre una nova Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets. Es tracta d’un recurs especialitzat per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual i les seves famílies.


El de Tortosa és un dels centres d’aquestes característiques que el Govern ha posat en marxa enguany, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona. En aquest sentit, ja s’han activat o estaran en funcionament properament Barnahus a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Vilanova i la Geltrú, Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.


El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, van visitar la setmana passada la nova Barnahus de Tortosa, en el marc de la jornada de portes obertes organitzada per la cooperativa Suara, entitat gestora del servei. Les instal·lacions estan situades a la Rambla Pompeu Fabra, 1.


En el decurs de la visita, els consellers Campuzano i Verge van conèixer l’equip psicosocial que hi treballa a temps complet, format per una coordinadora, una treballadora i un treballador social, dues psicòlogues i un administratiu. També alguns dels professionals que es desplacen o es connecten telemàticament a la Barnahus, com el personal de l’equip tècnic penal, el metge forense, els professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatres, psicòlegs i psiquiatres del Departament de Salut, entre d’altres. A més, el Departament de Drets Socials ha contractat per aquest recurs dues tècniques que són la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació inicial.


Model d’atenció integral


La nova Barnahus de Tortosa disposa de dues sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té un espai de treball per als professionals; dues sales polivalents per a entrevistes i per atendre les famílies, infants i adolescents; una sala d'exploració forense per a la prova preconstituïda; una sala d'observació per visualitzar les entrevistes d'exploració; una sala d'exploració mèdica amb bany, i una cuina, entre d’altres.


Les Barnahus són un servei que s’inspira en el sistema d’atenció als abusos a menors que s’aplica en els països nòrdics (Barnahus vol dir “casa de nens” en islandès). Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens.


L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la vegueria de les Terres de l’Ebre que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.


Desplegament territorial


Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins al 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya.


Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.


Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari