Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Tortosa commemorarà el desè aniversari de la mort de l'escriptor Gerard Vergés

Publicat el 21/02/2024 14:19

Tortosa

Els actes comencen avui amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna i s'allargaran durant un any. L'Ajuntament convocarà un premi literari.


El pròxim 23 d'abril farà deu anys de la mort de l'escriptor tortosí Gerard Vergés. Per commemorar aquest aniversari i per fer un reconeixement al seu llegat literari, l'Ajuntament de Tortosa, conjuntament amb altres institucions i entitats, organitzaran un seguit d'actes durant tot un any. Uns actes que comencen aquesta tarda a la biblioteca Marcel·lí Domingo amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, on es llegiran fragments de l'obra del poeta en diferents idiomes. L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan; la regidora de Cultura, Mar Lleixà i la directora dels serveis territorials de Cultura, Victòria Almuni, han presentat avui alguns dels actes.


"Dedicarem tot un any a difondre i aproximar al públic els diferents vessants de la figura de Vergés", ha dit l'alcalde. Entre les principals activitats previstes hi ha la creació d'un premi literari, la celebració d'un congrés amb la participació d'experts en l'obra de Vergés i la dignificació de l’Espai Vergés del parc Teodor Gonzàlez. A més, s'ha previst organitzar taules rodones, rutes literàries, presentacions de llibres, etcètera. "Organitzarem actes que ens serveixen per redescobrir el poeta i per reivindicar-lo", ha assenyalat la regidora de Cultura.


Quant a l'acte que tindrà lloc avui, és organitzat conjuntament amb Òmnium Cultural i l’Associació d’Amics i Amigues de Tortosa per la UNESCO i consistirà en la lectura de diferents fragments de l’obra de Vergés en diferents idiomes, així com una conferència dedicada a l’autor, a càrrec de Quim Melchor, editor de la revista Solstici i dos llibres de Vergés. També hi haurà l'actuació musical de la cantautora Lia Sampai.


Gerard Vergés (Tortosa, 1931-2014) va ser farmacèutic, professor universitari i escriptor. Creu de Sant Jordi, va guanyar el Premi Carles Riba de poesia el 1981 amb el poemari "L'ombra rogenca de la lloba".


També va ser guardonat amb el premi Josep Pla el 1985 amb "Tretze biografies imperfectes" i, cinc anys més tard, va rebre el Premi Josep Vallverdú per "Eros i art". Va ser articulista habitual del diari Avui. El 2009 va rebre la Medalla d'Or de la Ciutat de Tortosa.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari