Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El director de l'Eufònic després de trencar l'acord amb la Ràpita: "És un daltabaix important, però sobreviurem"

Publicat el 29/06/2023 15:02

AmpostaMiravetRoquetesTortosaUlldecona

Fibla parla de "pèrdua de confiança" i creu que "la qüestió econòmica és el de menys"
El director del festival Eufònic, Vicent Fibla, manifesta que el trencament de l'acord amb l'Ajuntament de la Ràpita "és un daltabaix important", ja que la programació prevista per finals d'agost d'aquest any quedarà reduïda a la meitat. "Però sobreviurem", assegura a l'ACN l'endemà d'anunciar que el certamen s'ha vist obligat al marxar del municipi. La decisió s'ha pres després de constatar que el nou equip de govern socialista no garanteix un suport econòmic de 12.000 euros al festival, ni tampoc qüestions logístiques com la cessió dels espais o l'ajuda de la brigada. Fibla parla de "pèrdua de confiança" i insisteix que "la qüestió econòmica és lo de menys", ja que l'aportació municipal només representa el 7% del pressupost total.Tot i això, Fibla assenyala que "si totes les poblacions fan una aportació econòmica, no hi ha cap motiu perquè a la Ràpita no sigui així". Segons el responsable de l'Eufònic, dijous passat ell mateix es va reunir amb el número 2 dels socialistes de la Ràpita, qui els hi va traslladar que no donarien suport econòmic ni logístic al festival. Fibla va comentar que d'aquesta manera "no podien treballar" i es va aixecar de la taula, assegura. L'endemà va parlar amb l'alcalde, però la decisió ja estava presa.


Des de l'Ajuntament, a través d'un comunicat, indiquen que l'únic suport que han retirat és el monetari, no el logístic. Després que Eufònic fes pública la decisió i la reacció de bona part del sector cultural i mediàtic, en el mateix document l'equip de govern encapçalat per Javier Reverté amenaça "d'emprendre accions pertinents davant les afirmacions, declaracions a mitjans i a xarxes socials que atemptin contra l'honorabilitat d'aquest consistori o dels seus membres".


Converses amb altres municipis


Fibla valora que la cancel·lació "afecta d'una manera greu". A la Ràpita se suspenen 25 actuacions com concerts o performance, vuit instal·lacions artístiques creades expressament per localitzacions del municipi i un projecte amb sis artistes internacionals que era "el caramel" d'enguany, expressa el director.


Fibla ha avançat que altres municipis s'han interessat per acollir els actes suspesos, però des del festival ho descarten perquè estan a dos mesos del certamen que se celebrarà del 24 al 27 d'agost en altres localitats on es mantindrà la programació: Amposta, Tortosa, Miravet, Roquetes i Ulldecona. Sobre explorar altres localitzacions, Fibla apunta que ho miraran "a llarg termini, pel 2024".


Pel que fa a altres conseqüències, l'equip es reduirà a la meitat, s'han cancel·lat totes les contractacions al poble o les reserves a hotels i apartaments on s'havien d'allotjar els artistes i l'organització.


"Entenc que des de fora costa d'entendre que un projecte que acaba de rebre no fa ni un mes el Premi Nacional de Cultura", diu Fibla. El director creu que la decisió de l'ajuntament el que fa és "reforçar la idea elitista" de l'art i la cultura contemporània. "És una cosa que no els interessa", rebla.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari