Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

L’equip de govern de La Ràpita trenca l’acord amb l’Eufònic i l’obliga a marxar del municipi

Publicat el 28/06/2023 14:01

AmpostaMiravetRoquetesTortosaUlldecona

El festival cancel·la una trentena d'activitats al municipi i en reubica algunes en altres localitats del territori.


 


El festival Eufònia ha denunciat que el nou equip de govern de l'Ajuntament de La Ràpita ha trencat l’acord amb el certamen, fet que l’obliga a marxar del municipi i fa “impossible la seva realització" al municipi. Han lamentat que la decisió, presa pel nou alcalde, Javier Reverté, de “forma unilateral i sense possibilitat d'una mediació, obliga a cancel·lar una trentena d'activitats al municipi”. Tot i això, Eufònic manté el seu programa a les localitats d’Amposta, Tortosa, Miravet, Roquetes i Ulldecona i reubica algunes de les actuacions originàriament programades a La Ràpita en aquestes poblacions. No fa ni un mes que l’Eufònic va ser distingit amb el Premi Nacional de Cultura 2023.


Eufònic ha explicat que es veu obligat a reestructurar l’edició d’enguany després que el nou consistori de l’Ajuntament de La Ràpita, sorgit de les eleccions del 28 de maig, hagi retirat el seu suport econòmic i la col·laboració logística en espais, “fent inviable dur a terme les activitats programades a la població”. 


El festival considera que la retirada de l’acord per part del nou consistori de l’Ajuntament de La Ràpita, pel que fa a la important ajuda de la brigada municipal i a la cessió dels espais, així com l’aportació econòmica -tot i ser d’un 7% del pressupost global del festival- fa “impossible la realització d’Eufònic a la població”.


Dels 170.000 euros de pressupost global del festival, el 65% es destinava a activitats que es realitzaven a La Ràpita, on aquest any s’havien de fer 25 concerts i performances, repartits en nou espais de la població, a més de vuit instal·lacions artístiques, algunes d'elles creades expressament per a l'espai públic, i un nou projecte expositiu amb sis artistes digitals. “Totes aquestes activitats queden suspeses davant la impossibilitat de reubicació”, i l’organització del festival ja treballa en l’edició del 2024, mantenint converses amb altres municipis de les Terres de l’Ebre, per organitzar el festival amb un nou format i localitzacions.


Eufònic manté les dates del 24 al 27 d’agost, i el tradicional Pòrtic Eufònic el cap de setmana anterior, reduint dràsticament la programació, que inclourà prop de 30 artistes, i reforçant la segona corona de poblacions que inclou Amposta, Tortosa, Campredó, Miravet, Roquetes, Ulldecona i espais a l'aire lliure del Delta de l'Ebre i de l'interior de les comarques ebrenques.


També es mantenen Eufònic Pro i es reforcen activitats relacionades, com els tallers i les masterclasses, així com els nous projectes internacionals de recerca i creació en col·laboració amb diverses empreses, entitats i institucions nacionals i internacionals com l’Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española (ACE), el Conseil des arts et des lettres du Québec (CALQ) o el festival Mois Multi de Canadà pel proper trienni 2024 - 2026.


Eufònic, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, està organitzat per l’empresa cultural rapitenca Plan 9 i dirigit per Vicent Fibla, i en la 12a edició del festival disposa d’un pressupost de 170.000 euros. Compta amb el suport del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, el Ministeri de Cultura, l’aportació de diferents ajuntaments de les Terres de l’Ebre i altres institucions i entitats nacionals.


La 12a edició d’Eufònic tenia ja tancada una programació que incloïa prop de 60 artistes -dels quals se n’havia anunciat la meitat- incloent actuacions, instal·lacions artístiques, espectacles d’arts digitals, tallers i les jornades professionals.


Eufònic ha agraït a La Ràpita el suport rebut durant onze edicions del festival i ha lamentat que no es pugui dur a terme una edició en la qual s’havia estat treballant al llarg de tot un any, amb gran il·lusió i esforç de tot l’equip artístic i de producció, a més de la inversió ja feta en contractació artística, transport, material i equips.


També ha lamentat els llocs de treball i la contractació amb empreses del territori que es perdran amb la cancel·lació del festival a La Ràpita. “El festival retornarà automàticament l’import dels abonaments adquirits i la programació definitiva s’anunciarà pròximament”. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari