Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La Guàrdia Civil localitza un dipòsit il·legal de més de 6.000 quilos d'Uralita que contenia amiant.

Publicat el 08/01/2021 13:20

Tortosa

S'ha augmentat el control d'aquests residus per ser nocius per a la salut i ha estat denunciat el responsable del terreny per l'acumulació de residus considerats perillosos.


Agents de Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tortosa, han localitzat al paratge denominat Argilers del terme municipal de Camp-Redó de Tortosa (Tarragona), un dipòsit incontrolat de fibrociment (Uralita) que contenia amiant i es trobava exposat al medi natural.
El fet va ser descobert durant la tarda de diumenge passat, quan la patrulla del SEPRONA realitzava un patrullatge relacionat amb la protecció de l'entorn en una zona forestal de la comarca del Baix Ebre. Es va localitzar una gran quantitat de plaques d'Uralita i diversos sacs contenint restes de les esmentades plaques i canonada, fabricades amb fibrociment i amiant, que es trobaven abandonades sobre el terreny.
Després de practicar una primera anàlisi a la zona de la troballa, es va poder comprovar com el citat material s'havia fabricat amb amiant, producte cancerigen i prohibit a Espanya des de l'any 2002.
Les restes d'Uralita es trobava en un terreny a la intempèrie i no disposaven de tanca perimetral ni altres mesures de seguretat, que impedís l'accés de qualsevol persona a aquest tipus de residu considerat altament perillós. Per aquest motiu, es va procedir a denunciar el propietari de la finca, per emmagatzemar residus considerats perillosos per a les persones i el medi ambient, remetent còpia de les actuacions a l'Agència Catalana de Residus per a la valoració de l'afectació que pogués tenir en el medi natural.
La uralita és el nom comercial d'un material de construcció fet a base de ciment i fibres, generalment asbest o també anomenat amiant, utilitzat generalment per a cobertes i teulades. L'amiant és summament perillós per a l'aparell respiratori, ja que pot provocar fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i altres malalties greus relacionades amb l'aparell respiratori.
El risc en la manipulació d'aquest material sorgeix quan es pretén desmantellar una construcció, ja que les fibres que es troben dins de la Uralita en tallar-les, trossejar-o manipular-les, es desprenen i, en inhalar, poden provocar les malalties descrites.
La retirada d'aquest material ha de ser realitzada per una empresa inscrita al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), aquestes empreses especialitzades són les encarregades de realitzar operacions de reparació i retirada d'elements que continguin amiant.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.