Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Tarragona analitza les aigües residuals per preveure rebrots de coronavirus

Publicat el 06/07/2020 20:03

Ematsa afirma que els nivells de SARS-CoV-2 detectats en els darrers dies són molt baixos
L'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (Ematsa) ha posat en marxa un sistema per detectar i quantificar la presència del SARS-CoV-2 a les aigües residuals. Segons han explicat els responsables d'Ematsa aquest dilluns, el cos humà expulsa restes del virus dies abans que es manifestin els símptomes, fet que permet anticipar-se a l'hora de preveure rebrots en àrees concretes. El gerent d'Emasta, Daniel Milán, ha explicat que s'analitzen les restes de la depuradora des de finals d'abril, i que des de la segona quinzena de maig les quantitats de coronavirus trobades són molt baixes. A més, des de fa uns dies les anàlisis es fan per barris per controlar si en alguna zona hi ha un increment de fragments del virus.
El president d'Ematsa, Jordi Fortuny, ha explicat que des de l'inici de la pandèmia es treballa en poder detectar restes de coronavirus a les aigües residuals que arriben a la depuradora. "Durant uns mesos hi ha hagut un procés de validació del sistema d'anàlisi i recollida de mostres per poder donar un valor científic" als treballs, ha indicat. De fet, Ematsa s'ha integrat en dues iniciatives d'àmbit internacional que impulsen un mètode consensuat per detectar i quantificar material genètic del virus al clavegueram. Una d'elles és iniciativa de la Comissió Europea i aplega més de 90 depuradores d'aigües residuals del continent, que comparteixen dades.


A més, des de finals de juny s'ha actuat de la mà del departament de Salut per definir punts de mostreig en vuit punts de la ciutat, així com també a la Canonja, Els Pallaresos i Constantí, que també envien les seves aigües residuals a la depuradora tarragonina. Això permetrà conèixer si hi ha alguna zona amb més incidència del coronavirus entre la població.


Els resultats de les primeres analítiques encara no han arribat. Els controls es faran setmanalment i les mostres s'analitzen amb tècniques de biologia molecular (PCR). "La mostra l'agafem de set a deu del matí, que és quan hi ha més activitat", ha concretat Milán, que ha afegit que la metodologia emprada els permetrà saber no només si hi ha fragments de coronavirus, sinó també la quantitat. "L'objectiu és intentar que això serveixi com una alerta primerenca si hi ha rebrot", ha apuntat.


De tota manera, ha indicat que encara es desconeix quant temps tardaria en manifestar-se un rebrot des que es detecti un increment de virus a les aigües. "Es podrà estudiar les correlacions entre els resultats obtinguts i les dades epidemiològiques del departament de Salut per tal de poder crear models matemàtics que puguin permetre anticipar la resposta davant possibles rebrots de la covid-19", ha complementat Fortuny.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.