Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Sanitat diu que els 'preocupen' les últimes dades de Catalunya i que si no es resol 'el problema' s'haurà d'actuar

Publicat el 22/05/2020 19:54

Simón diu que estan intentant entendre el repunt de positius i ho estan analitzant
El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, diu que els han “sorprès” i els “preocupen” les últimes dades facilitades per Catalunya sobre nous positius (150). Simón ha dit que no seria una situació generalitzada sinó vinculada a una zona concreta però que ho estan analitzant perquè si la informació no és correcta, no poden valorar el que està passant “realment”. "Estan arribant unes xifres que requereixen més explicacions i que tenen algunes incongruències", ha dit. El Ministeri no va incloure ahir les dades catalans per problemes de “validació”.
Simón ha dit que creien que es tractava d'un problema “puntual”, que avui s'ha repetit, i que si la situació no es resol, “s’hauran de tenir les discussions que calguin per garantir la seguretat no només dels catalans sinó de tots els espanyols”.


“Catalunya estava evolucionant bé i notificant bé”, ha dit, tot afegint que la decisió de canvi de fase es va prendre quan van enviar la documentació, a principis de setmana.


En aquest sentit, ha dit que pel que fa a les defuncions, les tres notificades s'ha corroborat que es van produir ahir.


Sanitat es mostra preocupada per les dades de Catalunya i per la notificació que està fent el Departament de Salut. Segons consta a l’informe del Ministeri d’aquest divendres, Catalunya “ha notificat més casos confirmats de dies previs pendents d’assignació de data de diagnòstic” en relació als nous positius testats (150 en total) i, per això, “la sèrie s’està revisant”.


El responsable de Sanitat, Fernando Simón, ha admès que les xifres, que suposen un percentatge important en relació al total de casos de tot l’estat espanyol, els han “sorprès” i, alhora, els “preocupen”.


A preguntes dels periodistes, Simón ha dit que la decisió d’avançar de fase, que avui s’ha aprovat per a Barcelona i àmbit metropolità a fase 1 i a fase 2 per a Tarragona, Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu i Aran, es pren en relació als informes que presenten les CCAA. En el cas de Catalunya, es va sol•licitar aquest dimarts. “Tots els dubtes es van resoldre, amb alguna dificultat”, ha dit.


Malgrat això, ha dit que el problema detectat aquest dijous –quan es va decidir no incloure les dades de Catalunya per problemes de “validació”- el van atribuir a un error “puntual”, que avui s’ha repetit. “Per evitar que sigui un problema, estem interaccionant amb ells per entendre que ha passat i estem pendents”. “Hem de saber què està passant”, ha afegit.


En aquest sentit, ha dit que la situació estaria associada a “una zona concreta “ i que no afectaria tot Catalunya però que els “preocupa”. “Si el problema no se soluciona, s’hauran de tenir les discussions que calguin a alt nivell per garantir, no només la seguretat de tots els catalans, sinó de tots els espanyols”, ha insistit.


“L’evolució era bona”


Amb tot, Simón ha remarcat que fins ara l’evolució de Catalunya era bona i que, “fins no fa massa”, estaven “notificant bé”. Tot i així, ha dit que “ens estan arribant xifres que requereixen més explicacions i algunes que tenen incongruències”.


Pel que fa al nombre de morts, ha explicat que sí que s’ha pogut verificar que ahir es van produir tres defuncions. Malgrat això, a l’informe de Sanitat es concreta que han notificat “més morts en dies previs pendents d’assignació per data de defunció” i que la sèrie també s’està revisant.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.