Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Estafen els ajuntaments d'Horta i de Vandellòs amb correus electrònics falsos d'un dels seus proveïdors

Publicat el 15/05/2020 12:46

CaseresHorta de Sant Joan

Els ajuntaments d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) i de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) han estat víctimes d'una estafa en línia. Els consistoris van rebre correus falsos que suplantaven l'adreça electrònica d'un dels seus proveïdors on se'ls indicava un canvi en el compte corrent on fer els pagaments. L'estafa ascendia a més de 3.000 euros en el cas de Vandellòs –que ha recuperat els diners- així com "d'una quantitat important" a Horta de Sant Joan, on encara s'investiga. També ha presentat una denúncia l'empresa a la qual se li han suplantat les dades, Cinemes Escarceller, de Caseres. Les primeres investigacions han identificat que els correus falsos van arribar des de servidors estrangers.
El passat mes d'abril l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan i el de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant van rebre diversos correus electrònics on suposadament el proveïdor del serveis de cinema reclamava el pagament de factures. En el cas de Vandellòs es reclamaven 3.378,32 euros que la junta de govern local va aprovar pagar. En un nou correu del 29 d'abril, i com relata l'informe de la intervenció municipal, a la qual ha tingut accés l'ACN, el suposat contractista va demanar que el pagament es fes en un nou compte bancari argumentant "que no podia rebre cap pagament a causa de la situació d'emergència sanitària". Era un compte corrent diferent a l'habitual i d'una altra entitat bancària.


L'Ajuntament de Vandellòs va demanar un certificat de titularitat bancària de més de 6 mesos d'antiguitat validat per l'empresa Cinemes Escarceller SCP, el proveïdor suplantat. Els hackers van fer arribar aquest certificat, suposadament emès per l'entitat financera BBVA. El consistori va fer llavors el pagament però de seguida va rebre un nou correu electrònic, en aquest cas del propietari de l'empresa suplantada, on se'ls alertava que el canvi de compte corrent era fals i que els pagaments s'havien de fer a l'habitual.


La setmana passada, el consistori de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va informar a l'empresa del circuit de cinemes del certificat que havia rebut sobre la modificació del compte bancari i de la quantitat que s'havia pagat. L'Ajuntament, en adonar-se de l'estafa i la falsificació, va reclamar a la seva entitat bancària el retorn del pagament que havia executat i en comprovar el frau, el BBVA va reposar els diners, amb data 11 de maig, a les arques municipals.


Fet el retorn dels diners, en el cas de Vandellòs, són les entitats bancàries qui han de reclamar els diners abonats al suposat contractista i també denunciar la falsificació del certificat de titularitat bancària, tot plegat constitutiu de delictes de prevaricació, malversació, frau, estafa i falsificació de documents, i contra la Hisenda Pública.


Pel que fa a la mateixa estafa que ha patit l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, el cas s'ha denunciat als Mossos d'Esquadra i encara es treballa per poder recuperar els pagaments, que no s'han concretat. Fonts del consistori han explicat que l'estafa ha tingut alguns elements diferents del cas de Vandellós i hi segueixen treballant. També l'empresa Cinemes Escarceller ha denunciat la suplantació de la seva identitat i dades.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari