Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Festes = Bous

Publicat el 15/05/2009 10:21

AlcanarMas de Barberans

El Delegat del Govern, Lluís Salvadó, insta a continuar amb la feina feta complint amb el Manual de Bones Pràctiques

Les protectores d’animals anuncien canvis d’estratègia perquè no es passi per alt el seu malestar

Aquesta setmana s'ha portat a terme la reunió anual del delegat del govern, Lluís Salvadó amb els alcaldes de les poblacions on es fan bous de les TE. Com a novetat important, aquest any els mossos d'esquadra assumiran la competència en matèria de seguretat.

 



El 2008 es van celebrar al nostre territori 43 festes amb bous a 27 municipis diferents. Una tradició arrelada que no passa desapercebuda.




Les festes amb bous a les Terres de l’Ebre són sempre tema de portada.

És començar la temporada, i la polèmica està servida, generant opinions i reaccions de tot tipus i colors. De fet, la polèmica no es fa ni esperar; unes setmanes desprès del tret de sortida de la temporada del 2009 amb les festes majors de Mas de Barberans, i aquests dies amb les d’Alcanar, ja tenim les primeres reaccions sobre la taula. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre es reunia, el passat dimarts 12 de maig, amb diversos alcaldes i representants municipals, per parlar del tema i intentar donar l’enfoc correcte a la tradicional festa.



El Manual de bones pràctiques fou el principal protagonista d’aquesta reunió. Lluís Salvadó va insistir en seguir les recomanacions d’aquest, i «continuar millorant tots els aspectes de la festa, administratius, organitzatius, la presència d’ambulàncies, metges i veterinaris, la seguretat de les persones i el respecte cap als animals». Fa 4 anys que aquest document va entrar en vigència i, des de llavors, s’ha reduit considerablement la durada de les dues modalitat que aixequen més polèmica: el bou capllaçat, passant de l’hora i mitja als 30 minuts; i en el cas dels embolats, que s’ha passat dels trenta als vint minuts.




«No serveix per a res»


Ho ha afirmat així el president de l’Associació per a la Defensa dels Bous, Lluís Daudén, al diari El Punt...




Tres anys sense relació amb el Govern


...«Als únics que ha beneficiat ha estat als veterinaris que cobren el doble que cobraven».







La novetat més rellevant d’aquest 2009 serà la presència dels Mossos d’Esquadra a la plaça, encarregats de la vigilància durant els espectacles i responsables de cobrir la demanda de l’organització en cas de produirse qualsevol incident. Com deiem al principi, unes mesures que no convencen a tothom, i molt menys a les protectores d’animals que ja han saltat a la palestra per fer sentir la seva veu. «Dos dies que portem de temporada i ja estic que cremo», així ho afirmava a Més Ebre el vicepresident d’Actima, Lluís Altès. Segons aquest, és positiu que hi hagi la intenció de regularizar l’espectacle i la preocupació pel benestar de l’animal, però no és suficient, atès que s’està parlant d’un document que perquè fos vàlid hauria d’estar consensuat per totes les parts implicades, i la defensa de l’animal és una part que, en cap moment, ha estat invitada. «Una firma d’un veterinari no li dóa cap valor legal al Manual de bones pràctiques. Per tant, parlem d’un document il.legal que no és legal aplicar».



Actima ja ha presentat denúncies als Ajuntaments de Mas de Barberans i Alcanar, i seguiran amb aquest ritme tot l’estiu fins que se’ls tingue en consideració.



Pel que fa a l’últim recurs, Altés denuncia que el Comité de Festes de l’Ajuntament d’Alcanar està dintre mateix del propi consistori, per tant, l’Administració és reacia a tirar endavant les sancions ni a empendre cap acció contra ells. «Portem 5 anys de queixes que no han servit per a res, és lluitar contra dos equips que juguen en el mateix bàndol». Altés afirma que seguiran de prop tots els municipis, però que en el cas d’Alcanar tenen molta més feina.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari