Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

S'obren els actes de celebració de la majoria d'edat de la Plataforma en Defensa de l'Ebre

Publicat el 06/09/2018 10:11

Tortosa

El moviment antitransvasament commemorarà els divuit anys d'existència fins al pròxim mes de març i avisa que la seva lluita no ha acabat.

Una festa d'aniversari a Tortosa el pròxim dissabte, 15 de setembre, donarà el tret de sortida a les celebracions per la majoria d'edat de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). El moviment social contra el transvasament ha previst debats, exposicions i actes lúdics de tot tipus fins ben entrat el mes de març per commemorar els divuit anys de lluita per defensar el futur de les Terres de l'Ebre a partir de la nova cultura de l'aigua, tant al carrer com a les institucions, des del mateix territori o des de Brussel·les. 

Ho farà amb una nova imatge gràfica del nus, també amb una cançó per reivindicar l'efemèride, amb la qual vol reivindicar que el moviment ha arribat ja a un estadi de maduresa i vol posar l'accent en la generació de joves que han crescut i pres consciència social i de territori al costat de les mobilitzacions. Però també amb un avís molt clar: "això no ha acabat: continua. Ens estem rearmant", ha avisat el portaveu de la PDEManolo Tomàs. La primera assemblea convocada pel moviment social tenia lloc un 15 de setembre de l'any 2000. Eren el moment que es començava a fer visible l'amenaça del Pla Hidrològic Nacional promogut pel govern del PP.

I així va ser, com sobre la base de l'antiga Coordinadora Antitransvasaments i activistes procedents d'altres lluites, naixia un nou moviment transversal, des del punt de vista social i ideològic, que no només va ser capaç d'aglutinar sectors molt diversos en defensa del territori al voltant del revolucionari concepte de la nova cultura de l'aigua, sinó que va contribuir decisivament a bastir la que avui es coneix com a identitat ebrenca. La trobada va finalitzar, de forma totalment espontània, amb una manifestació de centenars de persones pels carrers de Tortosa cridant a l'uníson el crit de guerra que ha vingut a plasmar simbòlicament l'esperit del moviment: l'omnipresent "Lo riu és vida".

L'efemèride marca el punt d'inici de les celebracions que, en realitat, arrencarà al matí de dissabte 15 amb la repintada del mural al marge dret de l'Ebre, a Tortosa. A la tarda, i com a preludi de la festa, s'organitza al Centre Cívic de Ferreries una taula rodona amb joves de diferents llocs de la Conca de l'Ebre i s'inaugura una exposició de cartells de la PDE, a càrrec de Salvadó Tarragó. La jornada clourà amb un sopar de pa i porta, el concert de grup Los Sirgadors i punxa discos. 

"Volem fer un homenatge: no és un dia per parlar d'Europa, del cabal ambiental o del Tribunal Suprem. És un dia de reconeixement a la gent, parlar de la gent i que s'ho passin bé. Tot no han de ser problemes, males cares, reunions, viatges o cansament. També ha de ser gaudir de la celebració dels divuit anys d'un moviment social que ja va assolir el seu objectiu d'aturar el transvasament. L'any 2004 havia d'acabar, però alguns no ho veiem clar i no vam marxar a casa, vam continuar tots aquests anys i el resultat ha estat molt bo", ha valorat el portaveu antitransvasament Joan Antoni Panisello.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.