Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Denuncien a la Fiscalia el cas de la radioactivitat trobada en tubs de la nuclear d'Ascó

Publicat el 03/07/2018 10:48

Ascó

La denúncia es presenta en nom de l'Associació Societat Humana i pretén esclarir l'origen de la contaminació


 


El despatx RV20 Advocats va presentar, el passat 19 de juny, una denúncia a la Fiscalia de Tarragona sobre el cas de les substàncies radioactives que es van detectar en dos piezòmetres de la nuclear d'Ascó. La petició perquè el Ministeri Fiscal ho investigui s'ha fet en nom de l'Associació Societat Humana i ha estat assessorada per Ecologistes en Acció.


Els lletrats també van presentar un denúncia quan la planta atòmica Vandellòs II va operar durant dos setmanes, com a mínim, sense complir els requisits de seguretat exigibles i al marge de la normativa, després de patir fuites en la barrera de pressió. Les entitats ecologistes consideren "imprescindible detectar l'origen de la fuita d'Ascó per evitar que no arribi ni a l'aqüífer ni al riu Ebre" ja que on es van trobar traces de radioactivitat són els tubs de la instal·lació que controlen el nivell i composició de l'aigua.


En la petició a la Fiscalia, els advocats recorden que els piezòmetres es troben sota de la contenció del reactor, que les substàncies trobades són artificials i que només poden procedir del reactor o de la piscina de combustible gastat. Aquestes substàncies es van detectar a principis del mes d'abril i es reclama al Ministeri Fiscal de Tarragona que obri una investigació per determinar l'origen d'aquesta contaminació radioactiva. 

Des d'Ecologistes en Acció en denuncia que tan si la fuga procedeix del reactor com de la piscina de combustible gastat, es tracta de materials i residus d'alta activitat de la central i que suposa un "fet greu" que posa en perill el medi ambient, atès quer la fuita pot anar en augment, depenent de les causes. 

Malgrat ANAV i CSN parlin de traces petites d'elements radioactius, les entitats alerten que podrien estar fallant les barreres que posseeix la central per evitar que la radioactivitat s'escapi. De fet, insisteixen que els problemes a Vandellòs II i aquest cas d'Ascó II és una evidència "de l'envelliment del parc nuclear espanyol, que està donant clares mostres d'esgotament del seu funcionament".

Els advocats que han presentat la denúncia confien que serà admesa a tràmit com ja va passar amb la denúncia per una fuita a la barrera de contenció detectada al febrer a la central de Vandellòs II. Fiscalia va entendre que era possible que els propietaris de la central haguessin causat un risc injustificat al medi ambient havent mantingut operativa la planta durant dues setmanes posteriors.


 


 


IMATGE: Nuclear d'Ascó al tram de l'Ebre. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.