Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Les oliveres mil·lenàries de les Terres del Sénia aspiren a convertir-se en Patrimoni Agrícola Mundial

Publicat el 05/06/2018 12:33

La Sénia

La Mancomunitat creu que aquest reconeixement de Nacions Unides ajudaria a impulsar una legislació que les protegeixi 

La Mancomunitat de les Terres del Sénia ha enllestit la candidatura a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) de les oliveres mil·lenàries que s'estenen per una vintena de municipis del Montsià, el nord de Castelló i el Baix Aragó.

Després de sis mesos de feina, s'ha entregat l'expedient al Ministeri de Cultura que s'encarregarà, aquesta setmana, de presentar-lo a la FAO, l'organització específica de les Nacions Unides en Agricultura i Alimentació.
Es tracta d'un nomenament anàleg al de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, però amb la particularitat de destacar sistemes agraris "únics al món", com conformen les més de 10.000 oliveres -gairebé la meitat  inventariades com a mil·lenàries- de les Terres del Sénia.


La Mancomunitat confia que amb aquest reconeixement es posi pressió perquè s'aprovi una legislació específica per protegir-les, sobretot dels espolis i el mercadeig que se'n fa. Un cop presentat aquesta setmana a través del Ministeri de Cultura, el projecte de candidatura a Patrimoni Agrícola Mundial de les oliveres mil·lenàries de les Terres del Sénia entrarà a avaluació del consell científic de la FAO. La resolució es preveu que sigui a finals d'any, possiblement cap al mes de novembre.L'organització d'Alimentació i Agricultura de Nacions Unides estableix cinc criteris per optar a ser reconegut com a SIPAM. En primer lloc, s'ha de contribuir a la seguretat alimentària i al suport de les comunitats locals, representant una de les principals fonts d'ingressos d'aquells habitants; s'han de complir els paràmetres de la biodiversitat agrícola i els recursos genètics amb espècies, varietats o races importants a escala mundial; s'han de mantenir i conservar els sistemes de coneixement locals tradicionals, així com els valors culturals i els formes col·lectives d'organització social, incloent-hi les institucions tradicionals per a l'agroecologia, l'accés als recursos i la distribució dels beneficis; finalment, s'ha de garantir la preservació de "paisatges excepcionals", resultat del maneig de la terra i l'aigua i de la gestió humana que s'ha fet d'aquell sistema agrari.

"Ens sembla important introduir-les en aquest sistema agrícola i que estigui reconegut tot el conjunt, no només les més antigues", ha defensa Teresa Adell, gerent de la Mancomunitat de les Terres del Sénia. "Estem il·lusionats, però no ens volem fer massa expectatives", ha afegit.


 


 


IMATGE: Paisatge històric de les oliveres mil·lenàries del Sènia. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.