Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Actualització de l'Alerta del pla PROCICAT per l'accident de Freginals

Publicat el 21/03/2016 17:36

AmpostaFreginalsTortosa

Les 13 víctimes mortals de l’accident ja han estat identificades i s’ha informat les seves famílies. Les víctimes mortals són: set de nacionalitat italiana, dues alemanyes, dues austríaques, una romanesa i una francesa.

A mesura que arriben a Tortosa, els Mossos i l’equip forense acompanyen els familiars en la identificació de les restes i recullen totes les dades que puguin contribuir a la identificació científica de les víctimes mortals. Aquestes dades poden ser mostres d’ADN d’un raspall de dents, radiografies de les dents o empremtes dactilars. A diferència de l’Estat espanyol, molts països només disposen de les empremtes de les persones fitxades per la policia. És per això que dos dels forenses de l’equip activat pel Departament de Justícia són especialistes en odontologia, amb experiència en identificació de cadàvers en grans catàstrofes a través de la morfologia dental. Si no hi ha fórmules alternatives per a la identificació, els Mossos demanen informació als dentistes de les possibles víctimes a través de la Interpol.
Al Tanatori de Tortosa-Jesús i als jutjats d’Amposta també hi ha 10 intèrprets del Departament de Justícia capaços de traduir en anglès, francès, italià, alemany i altres llengües. D’una banda, aquests intèrprets assisteixen les víctimes i els familiars en el reconeixement dels cadàvers i durant les entrevistes amb els Mossos i els professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense. Per l’altra, estan a la disposició dels afectats que vulguin agilitzar tots els tràmits judicials vinculats a l’accident, com l’opció de formar part del procediment i reclamar les indemnitzacions legals que puguin correspondre.
Protecció Civil, en coordinació amb l’aeroport de Barcelona - El Prat, manté el dispositiu per facilitar l’acollida i trasllat dels familiars que arriben a l’aeroport fins als centres hospitalaris o el centre d’acollida de Tortosa. A més, l’aeroport ha habilitat una sala privada i d’accés restringit per als familiars dels afectats que aterren a Barcelona, on se’ls ofereix suport psicosocial.
Al centre d’acollida de Tortosa hi ha equips de suport psicològic per fer l’acompanyament als familiars de les víctimes. En aquest centre també hi ha representants dels consolats austríac, italià i uzbek. Membres del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (COTS) estan al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil fent gestions de comunicació a familiars i amics que demanen informació a través del telèfon 012. De la mateixa manera, s’està en contacte amb els diversos consolats de les nacionalitats que figuren a les llistes d’afectats per coordinar-ne la informació i els tràmits.
Pel que fa al nombre de ferits, el departament de Salut informa que en aquests moments hi ha 23 persones hospitalitzades. Membres de la Creu Roja s’encarreguen el trasllat dels ferits que són donats d’alta fins el seu lloc de destí.
Els 23 ferits que estan ingressats queden distribuïts en els següents hospitals:
Verge de la Cinta de Tortosa cinc ferits; Sant Joan de Reus dos ferits; Joan XXIII de Tarragona tres ferits; a l’Hospital Comarcal de Vinaròs tres ferits; a l’Hospital Comarcal d’Amposta quatre ferits; a la Vall d’Hebron de Barcelona un ferit; al Moisès Broggi de Sant Joan Despí un ferit; Sant Pau de Barcelona un ferit; al Clínic de Barcelona un ferit; a l’Universitari de Bellvitge a l’Hospitalet de Llobregat un ferit; i a l’hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona un ferit.
Pel que fa a la situació del conductor de l’autocar, aquest no ha pogut declarar davant del jutge perquè està ingressat a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa. La seva declaració resta pendent de la seva evolució. D’altra banda, els Mossos d’Esquadra segueixen treballant en les tasques d’investigació de l’accident.
Protecció Civil manté el pla PROCICAT en fase d’Alerta un cop finalitzada, aquest matí, la fase d’emergència quan s’ha confirmat la identificació de les 13 víctimes mortals.
Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.