Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Conferència “La guerra Civil Catalana. L’àmbit d’Amposta i Terres de l’Ebre ”

Publicat el 30/11/2015 19:13

AmpostaLa GaleraTortosa

El proper dijous dia 3 de desembre de 2015, recordant els 650 anys del setge i la caiguda del castell d’Amposta durant la Guerra Civil Catalana – fet que marcà la vida i l’esdevenir històric de la vila d’Amposta i de bona part de la comarca–, tindrà lloc la conferència “La guerra Civil Catalana. L’àmbit d’Amposta i Terres de l’Ebre”, a càrrec del professor d’Història Moderna de la URV el Dr. José Fàbregas. La presa del Castell d’Amposta fou molt important ja que era el punt clau i estratègic per a la defensa de la ciutat de Tortosa.
Dies: 3 de desembre de 2015
Hora: 19:30 hores
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre
Població: Amposta
Organitza: Antena del Coneixement de la URV, ajuntament d’Amposta i Museu de les Terres de l’Ebre

Al llarg de l’Edat Mitjana la zona de la desembocadura de l’Ebre es va veure afavorida per tres vies: la ruta comercial del riu Ebre que permet la sortida dels excedents productius de les terres de l’interior peninsular (Aragó, Navarra i Castellà) i l’entrada de les manufactures mediterrànies; la presència de ports marítims importants a la seva costa com Port Fangós, i, per últim, el pas de la via terrestre del llevant peninsular, hereva de l’antiga via Augusta. En aquest context, el Castell d’Amposta mantindrà una posició estratègica rellevant a la porta de l’Ebre.
L'enfrontament armat entre el monarca Joan II d'Aragó i les institucions catalanes per tal de tenir el control polític del Principat de Catalunya és un conflicte que va assolar tot el principat entre els anys 1462 i 1472 i que és conegut com la Guerra Civil Catalana. Entre els fets d’armes coneguts fou important el setge i presa del Castell d’Amposta, ja que era el punt clau i estratègic per a la defensa de la ciutat de Tortosa.
Les tropes realistes van sotmetre a setge marítim, fluvial i terrestre el castell d’Amposta, s’inicià el 2 d’octubre de 1465 i la caiguda fou el 14 de juny de 1466. Les destrosses ocasionades en la fortificació foren tan grans que ja no es va reconstruir. La presa del Castell d’Amposta comportà la indefensió durant segles dels atacs ‪‎pirates‬.
El cronista Jerónimo Zurita (1512-1580) va descriure fil per randa els fets ocorreguts en la seva crònica. Avancem uns paràgrafs:
“ ... y fue a poner cerco sobre el castillo de Amposta, por quitar el socorro que podia entrar a los de Tortosa por la mar, ... i asento su campo contra el castillo a los dos del mes d’octubre. Era fortaleza muy grande,asentada en una roca que la bate el rio Ebro por dos partes, obra de fuerte y señalado artificio del tiempo de su reconquista, que se dio a los caballeros del Hospital, con diversos baluartes y torres y muy hondas cavas y cercóse por la parte de tierra y por el rio, con las galeras que el rey mando armar ...”

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.