Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Excepcionals resultats dels equips d’atenció primària de les Terres de l’Ebre i de l’Hospital de Tortosa

Excepcionals resultats dels equips d’atenció primària de les Terres de l’Ebre i de l’Hospital de Tortosa Verge de la
Cinta en l’informe d’avaluació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya


Els equips d’atenció primària de les Terres de l’Ebre surten com els més eficients entre els centres del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). Entre els quinze primers de 389 trobem set centres ebrencs amb els valors més baixos d’estandarització d’hospitalitzacions potencialment evitables: l’EAP l’Aldea - Camarles - l’Ampolla encapçala la llista, juntament amb els equips d’atenció primària de Tortosa 1 Est - El Temple (4rt), Deltebre (5è), l’Ametlla de Mar – El Perelló (6è), Ulldecona (7è), Tortosa 2 Oest (9è) i Sant Carles de la Ràpita (12è).
També els centres ebrencs surten en una posició destacada com a més resolutius en les hospitalització potencialment evitables per malaltia pulmonar obstructiva (MPOC) i insuficiència cardíaca (ICC). Així per ICC sis dels 15 primers equips d’atenció primària són del territori: l’Aldea – Camarles – l’Ampolla (2n), l’Ametlla de Mar – el Perelló (3r), Tortosa 1
Est – El Temple (4rt), Ulldecona (8è), Deltebre (10è) i Sant quinze primers de Catalunya, encapçalant la llista l’EAP l’Aldea – Camarles – l’Ampolla i el segueixen els equips d’atenció primària de Deltebre (5è), l’Ametlla de Mar- el Perelló (6è), Tortosa 2 Oest (9è), Ulldecona (14è) i Tortosa 1 Est – el Temple (15è).
Pel que fa a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta és l’hospital de la xarxa hospitalària d'utilització pública de Catalunya amb el millor indicador sintètic d’adequació, en la categoria d’hospitals de referència, en què s’avaluen hospitalitzacions evitables, dies d’estada, cesàries i urgències.

Per altra banda, Els onze equips d’atenció primària de l’ICS a les Terres de l’Ebre reforcen la seguretat dels pacients
en els centres. El projecte de millora assistencial ha estat guardonat pel Departament de Salut en la 4a Jornada del Pla de Salut com un dels cinc millors de Catalunya.
L’ús adequat dels medicaments, la prevenció d’infeccions, el control de les caducitats del material fungible, la gestió dels aparells tècnics assistencials i les extraccions de sang segures són alguns dels aspectes relacionats amb la seguretat dels pacients que els onze equips d’atenció primària (EAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les Terres de l’Ebre han reforçat seguint les directrius del Departament de Salut. Dels 33 principals estàndards analitzats als centres d’atenció primària (CAP) i consultoris ebrencs, se n’assoleixen el 90%, amb una millora substancial en comparació amb l’any 2012, en què la consecució mitjana era del 67%. Aquesta és la situació que descriu el projecte Desenvolupament de les unitats
funcionals de seguretat del pacient als EAP de les Terres de l’Ebre, un dels cinc guardonats entre les més de 900 experiències de tot Catalunya que es van presentar en la Jornada del Pla de Salut, que va tenir lloc divendres passat a
Sitges. L’experiència, inclosa en la línia 1 sobre projectes de salut del Pla de Salut 2011-2015, ha permès implantar una estratègia de gestió de la seguretat dels pacients als onze EAP de l’ICS a les Terres de l’Ebre: s’hi han identificat el
nucli de seguretat i els referents de tots els equips, s'ha dissenyat i desenvolupat un programa de seguretat específic des de cada equip i, alhora, ha facilitat el benchmarking amb la resta d’EAP de l’ICS.
L’any 2011 es va elaborar a Catalunya el Pla estratègic de seguretat dels pacients en l’atenció primària. També el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 recull la necessitat d'augmentar la seguretat dels pacients en els centres en què són atesos. En aquest context, el Departament de Salut va definir el projecte d’unitats funcionals de seguretat del pacient (UFSP) en l’atenció primària. El 2012, l’ICS es va sumar a aquesta estratègia integrant-la en els acords de gestió dels EAP, i va ser llavors quan els onze EAP de les Terres de l’Ebre es van adherir al projecte UFSP, que ara ha donat aquests excel·lents resultats.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari