Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

83è aniversari de la República catalana

S’homenatjà els combatents de la Batalla de l’Ebre i es lliuraren els guardons a la Fraternitat Republicana a Joan Ferré, Carles Gonzàlez, Fidel Ciurana i, a títol pòstum, a Edmon Gimeno i Lluís Algueró. La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya, el passat dissabte 12 d’abril, va organitzar diversos actes per commemorar el 83è aniversari de la proclamació de la República Catalana.

Enguany, els actes es van celebrar a diferents llocs de la Terra Alta. A les 18 h, més d’una cinquantena de militants i simpatitzants d’ERC i les JERC, acompanyats de Joan Ferré, secretari general de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya – Estat Català (JEREC) de Tortosa entre 1936 i 1937 i combatent de la Batalla de l’Ebre amb la 33 Brigada Mixta de la 3a Divisió de l’exèrcit republicà, dirigida pel comandant Manuel Tagüeña, van celebrar un acte de record al davant del Monument per la Pau, a la Cota 705 de la Serra de Pàndols, al terme municipal del Pinell de Brai.

El portaveu regional de les JERC de l’Ebre, Àlex de la Guia després de donar la benvinguda a tothom destacà que, amb aquest acte, ‘volem rebutjar els atacs feixistes que fa uns mesos enrere van rebre les plaques de record als combatents republicans morts en la Batalla de l’Ebre’. 

Acte seguit, Joan Ferré, membre de la Lleva del Biberó, amb 94 anys i una lucidesa esplèndida, rememorà les seves vivències en aquelles mateixes muntanyes tot lloant l’estratègia militar i la intel·ligència de Vicente Rojo, cap de l’exèrcit republicà, qualificant-lo d’‘eminència’. Ferré va afirmar que ‘la Batalla de l’Ebre va ser tot un èxit per a la República, perquè va aconseguir l’objectiu d’allargar la Guerra Civil concentrant el front de guerra a l’Ebre tot esperant l’inici de la Guerra Mundial i així incorporar la nostra guerra al conflicte general, però no va poder ser’.

El president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, va acabar els parlaments homenatjant ‘tots aquells que van lluitar i deixar la vida per la República i la llibertat, però també recordant tots aquells que van morir en aquesta Batalla, fossin del bàndol que fossin’. 

Acte seguit, De la Guia, Ferré i Aspa, acompanyats pels assistents i mentre el grup de ‘Músics del Front’ interpretaven cançons republicanes de la Batalla de l’Ebre i els Segadors, van dipositar una ofrena floral en el mur memorial mutilat. Joan Ferré, aixecant el puny fent la salutació republicana es dirigí a tothom afirmant: ‘sempre he estat i sempre estaré a disposició del partit. Si em necessiteu, aquí estic! Espero veure una Catalunya lliure amb els meus ulls!’.

Després, tothom anà cap a la sala d’actes de la Pianola del Pinell de Brai, on el doctor en Ciències Polítiques i Sociologia i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional Josep Maria Reniu va oferir, davant més d’un centenar d’assistents, una conferència sobre els passos que haurà de seguir Catalunya per assolir la llibertat. Abans de començar, la Federació de l’Ebre d’ERC recordà la figura d’Antonio Vinaixa, cap de llista del partit a les primeres eleccions municipals democràtiques l’any 1979, i escollit regidor llavors.

A la nit se celebrarà un sopar a Gandesa en el transcurs del qual es lliuraren els guardons a la Fraternitat Republicana que tenen com a objectiu homenatjar persones o entitats que han portat una trajectòria basada en la defensa dels valors republicans. La comarcal del Baix Ebre homenatjà amb la Fraternitat Republicana Joan Ferré, secretari general de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya – Estat Català (JEREC) de Tortosa entre 1936 i 1937 i combatent de la Batalla d l’Ebre. La comarcal del Montsià homenatjà Carles Gonzàlez, exregidor ampostí i president comarcal del partit entre 2006 i 2012.

La comarcal de la Ribera d’Ebre homenatjà Fidel Ciurana, exalcalde de Benissanet entre 2007 i 2009 i expresident comarcal del partit entre 1998 i 2004. La comarcal de la Terra Alta tingué un record a títol pòstum cap a Edmon Gimeno, veí de Caseres i fundador de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que morí el passat mes de gener. En aquest sentit, la Federació de l’Ebre d’ERC també va voler tenir un sentit record a títol pòstum cap a Lluís Algueró, secretari d’Imatge i Comunicació de la secció local d’ERC de Tortosa.

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de l’Ebre, que van participar per primer cop en aquests actes, van lliurar de mans del mateix Joan Ferré la ‘Menció Joan Ferré’ a la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, en reconeixement per la seva lluita en defensa de les Terres de l’Ebre. 

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.