Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Els Centres d’Atenció Primària necessiten agents de seguretat

Publicat el 29/11/2023 00:00

Ha tornat a passar!


Fa uns dies un individu ha agredit les companyes del CAP del Temple.


Afortunadament, aquesta vegada no hi ha hagut ferits i l’únic que ha acabat destrossat és el mobiliari.


Les agressions als metges van en augment. Fa uns mesos el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) va alertar que les agressions als professionals havien crescut un 35% en l'últim any. Per abordar aquesta qüestió, el COMT va organitzar una jornada el març del 2023, on van participar responsables de salut, dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia Provincial de Tarragona. Entre les dades presentades estava el retrat robot de les víctimes. Metgesses joves que passen visita a l’Atenció primària. Després d’una agressió, moltes d’elles tenen por de tornar a visitar. El sentiment de vulnerabilitat i falta de protecció fan que no puguin de tancar-se a soles amb un pacient.


Una companya m’explicava com un pacient la va amenaçar amb una navalla perquè volia una recepta de metamfetamines. L'addicció a diferents substàncies, com ansiolítics, hipnòtics, metamfetamines i analgèsics derivats de la morfina, és un problema de salut pública.


Moltes d'aquestes substàncies es poden obtenir de manera il·legal al mercat negre. Se sintetitzen en laboratoris clandestins i es distribueixen utilitzant les mateixes xarxes que altres drogues il·legals. La majoria d’aquestes substàncies es venen adulterades i com la resta de drogues sense cap mena de control.


Algunes persones amb problemes de consum intenten aconseguir aquestes substàncies a través del sistema de salut públic. Ho fan consultant de manera repetida la seva metgessa de capçalera o acudint a urgències. Quan la professional els diu que no els farà la recepta, comencen les amenaces, els insults i les vexacions.


Les mesures de seguretat passiva dels Centres d’Atenció Primària no són suficients per a garantir la seguretat de les professionals. Càmeres i cartells no dissuadeixen els agressors i el botó del pànic, no és prou efectiu. Aquest dispositiu té la intenció que les altres professionals del centre actuïn de manera heroica per a salvar la metgessa víctima d'una agressió, però la presència de més metgesses no impedeix les agressions. Després d'un incident, Mossos i Policia local realitzen una vigilància especial durant uns dies, però aquesta protecció es debilita amb el temps, tornant a deixar el CAP vulnerable.


Com es va comentar a la jornada del març, els centres d’atenció primària necessiten agents de seguretat, tal com tenen altres edificis públics i privats. Les metgesses no poden continuar encarant-se amb individus violents que les amenacen amb navalles, destrueixen els ordinadors o pinten grafitis a les parets del CAP. El botó del pànic intenta convertir-les en superheroïnes, però elles tan sols volen fer la seva feina. No volen no sentir por cada vegada que un individu els exigeix una recepta.


Els Centres d’Atenció Primària necessiten agents de seguretat, ja.

Per Pere Genaró - Vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona a les Terres de l'Ebre a Cartes dels lectors


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari