Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La gran cita de la solidaritat en acció: arriba el Gran Recapte

Publicat el 27/11/2023 00:00

A un mes just per Nadal, les causes solidàries es mouen amb més rapidesa que en qualsevol altra moment de l’any.


Perquè, com deia el poeta Josep M. de Sagarra, “Nadal és un camí que porta cap a l’estable on jeu la galta fina que torna més tendre el pa i més blanca la farina”. Efectivament, en un moment social crucial, el Banc d’Aliments de les Terres de l’Ebre es prepara per a una nova edició del Gran Recapte, que es celebrarà aquest proper cap de setmana. Aquesta iniciativa és una nova oportunitat per estendre la mà als que més ho necessiten, i també un recordatori de la responsabilitat que tots i totes compartim. I malament anem si els uns no ajudem als altres, agraint estar en la posició del que ajuda i no en la del que necessita ser ajudat.


El Gran Recapte es celebra amb més entusiasme quan s’acosten les festes nadalenques; però la campanya de la Fundació Banc d’Aliments de Catalunya està oberta tot l’any a qualsevol donatiu o contribució que es vulgui fer, perquè des de fa uns anys, aquesta entitat i les seves delegacions han vist com el nombre de persones que acuden buscant ajuda, ha crescut significativament. La causa? L’augment dels nivells de pobresa de persones i famílies, les circumstàncies econòmiques difícils, els canvis en la situació laboral i altres factors han portat a molts a dependre d'aquesta font vital d'ajuda.


D’acord amb la Comissió Europea, una persona o família està en situació de pobresa quan es troba en clara desavantatge social i econòmica, comparant-la amb la resta de persones del seu entorn. D’acord amb els ingressos del conjunt de la població i  la seva distribució, es pot establir el llindar per sota del qual, una persona o una llar es consideren en risc de pobresa. Aquest vector econòmic determina els càlculs de la població que queda per sota d’aquest llindar i que es considera en situació de vulnerabilitat i exclusió social, en termes monetaris. Altres factors a tenir en compte són la proporció de població que es troba en situació de privació material greu i no pot afrontar les despeses més habituals com les factures del lloguer, la hipoteca o els serveis bàsics; i finalment, la persona d’entre 0 i 59 anys que viu en una llar en la qual els adults han produït menys del 20% del seu potencial de treball durant el darrer any.


En l’enquesta de condicions de vida, realitzada el 2022 per l’IDESCAT, es va constatar que el 24,7% de la població de Catalunya es troba en risc de pobresa o exclusió social, enfront del 25,9% del 2021, un percentatge lleugerament inferior d’un any a l’altre, però que no deixa de ser alarmant en una societat com la nostra, avançada, connectada, i amb perspectives de futur.


En aquest punt, el famós lema “Que ningú quedi enrere”, pren més significat que mai. Entitats com Càritas, Creu Roja, i sobretot el Banc d’Aliments, tenen molt a dir, especialment quan han vist incrementar significativament el nombre de persones que truquen a les portes de les distintes delegacions, i fan cua davant les prestatgeries on s’emmagatzemen els aliments a l’espera de ser repartits.


Les campanyes del Gran Recapte s’orienten en aconseguir donacions de llegums, llet, oli, productes bàsics d’higiene personal, aliments enllaunats, envasats i imperibles. Tot i que els responsables del Banc d’Aliments ja saben que a les estanteries s’hi estaran ben poc.


La generositat dels ciutadans és el motor que impulsa aquesta campanya, en aquest cas, els dies 24 i 25 de novembre a les Terres de l’Ebre. Cada donació, gran o petita, és una contribució significativa per alleujar la necessitat que moltes persones pateixen cada dia. A banda, el Banc d'Aliments necessita mans voluntàries per assegurar-se que aquest gran recapte sigui un èxit. La voluntat de dedicar temps i esforços per ajudar en la recollida i distribució d'aliments és tan crucial com les pròpies donacions. El Gran Recapte d'Aliments és un testimoni de coratge i compassió de les persones que lliurement hi volen participar, conscients que cada gest fa la diferència i és la força que pot transformar vides.  

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari